ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Ζητούν να ανακηρυχθεί η 11/7 Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα

Σερβία: Ζητούν να ανακηρυχθεί η 11/7 Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα

Ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων ζήτησε σήμερα από τα ανώτατα κρατικά όργανα της Σερβίας να ανακηρύξουν την 11η Ιουλίου “Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα”.

Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, στο πάρκο μεταξύ του κτιρίου της προεδρίας και των παλαιών ανακτόρων, με τη συμμετοχή εκπρόσωπων μη κυβερνητικών οργανώσεων από το Σαράγεβο ζητήθηκε ακόμη η άρνηση της γενοκτονίας να αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Το αίτημα απεστάλη στον πρόεδρο, στην κυβέρνηση και στη Βουλή της Σερβίας με την αιτιολογία ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των θυμάτων για την αντιμετώπιση του παρελθόντος, τη συμφιλίωση στην περιοχή και τη συνέχιση της διαδικασίας προσέγγισης της ΕΕ.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, Κέντρο για την Πολιτιστική Απολύμανση, το Κέντρο για το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, η Επιτροπή του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σερβία, η Πρωτοβουλία Νέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Επιτροπή Νομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (JUKOM) και οι “Γυναίκες στα Μαύρα” τον Φεβρουάριο του 2009.

“Πήραμε την πρωτοβουλία επειδή στις 15 Ιανουαρίου του 2009 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για την 11η Ιουλίου ως “Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα” ανέφερε η εκπρόσωπος της ΜΚΟ, “Γυναίκες με τα Μαύρα” Βιολέτα Τζικάνοβιτς σημειώνοντας ότι το αίτημα αυτό στηρίζουν περισσότερες από 100 μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στη συνάντηση τονίστηκε ότι η Βουλή της Σερβίας στις 31 Μαρτίου του 2010 υιοθέτησε διακήρυξη καταδίκης του εγκλήματος στη Σρεμπένιτσα, αλλά δεν ανακήρυξε την 11η Ιουλίου “Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία”.

Ο εκπρόσωπος της JUKOM, Μίλαν Αντονίεβιτς τόνισε ότι η ανακήρυξη της 11ης Ιουλίου “Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα” θα ήταν σημαντική για τη ρήξη με το παρελθόν και την περιφρούρηση από την βάναυση κληρονομιά ορισμένων “διέπραξαν το έγκλημα και είναι κοντά σε εκείνους που σήμερα κυβερνούν”.
Στους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση μίλησαν οι δημοσιογράφοι Σέλμα Χατζιχαλίλοβιτς και Έντβιν Κανκάτσουτιτς από το Σαράγεβο τονίζοντας ότι δεν θα παραιτηθούν από το συγκεκριμένο αίτημα και στη Βοσνία και στη Σερβία.

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κρατούσαν πανό με τα μηνύματα “Αλληλεγγύη – Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα”, “Ο εθνικισμός σκοτώνει”,“Ευθύνη” “Γυναίκες στα Μαύρα για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη”.

Στη συγκέντρωση ήταν ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας, καθώς πρόσφατα σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση “Γυναίκες με τα Μαύρα” στην πόλη Βάλιεβο της Σερβίας, μέλη της δέχθηκαν επίθεση από ομάδα ατόμων που προσπάθησαν να αποτρέψουν την εκδήλωση για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα. Η αστυνομία είχε συλλάβει 11 άτομα για επίθεση σε δημόσια πρόσωπα και βίαιη συμπεριφορά.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Απελάθηκε ο επικεφαλής της CIA στο Βερολίνο