ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία: Ανύπαρκτη δήλωση του Ερντογάν προκάλεσε πανικό

Βοσνία: Ανύπαρκτη δήλωση του Ερντογάν προκάλεσε πανικό

Ανύπαρκτη δήλωση του Ρετζέπ Ερντογάν προκάλεσε λεκτικό πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και αξιωματούχων των Σέρβων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Πόλεμο στον οποίο αναμείχθηκε και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ για “επείγουσες διαβουλεύσεις” στο Βελιγράδι.

Όπως μετέδωσαν ορισμένα ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωσε ότι σε περίπτωση σύγκρουσης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, οι Μουσουλμάνοι θα έχουν τη στήριξη εκατό εκατομμυρίων Τούρκων, αλλά την υποτιθέμενη δήλωση αμέσως διέψευσαν οι πρέσβεις της Τουρκίας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στη Σερβία.

Την πρόσκληση στον Μίλοραντ Ντόντικ να μεταβεί επειγόντως στο Βελιγράδι απηύθυνε ο Σέρβος πρωθυπουργός, αφού προηγουμένως ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με ανοιχτή επιστολή κατήγγειλε ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας “ανοιχτά και στυγνά επιτίθενται στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη”.

Από τη Σερβία αναμένουμε με τις ενέργειές της να συνεχίσει να συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και να προστατεύσει την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, τη Σερβική Δημοκρατία και το σερβικό λαό στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη” ανέφερε ο Μ. Ντόντικ στην επιστολή προς τον κ. Βούτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας θα έχει σήμερα στο Βελιγράδι συνομιλίες με τον κ. Ντόντικ με αφορμή τις φερόμενες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για τη συνεργασία με τα ΜΜΕ.

Διαβάστε επίσης:

Ο Όσκαρ Πιστόριους σπάει τη σιωπή του στο twitter