ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Κούρδοι μαχητές επιτέθηκαν σε δήμαρχο

Τουρκία: Κούρδοι μαχητές επιτέθηκαν σε δήμαρχο

Πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στην νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με φιλοκυβερνητικό δήμαρχο, όταν - όπως υποψιάζεται ο ίδιος - Κούρδοι μαχητές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητό του, καθώς επέστρεφε από μια προεκλογική συγκέντρωση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο δήμαρχος Μεντερές Ατίλα διευκρίνισε ότι ένα αυτοκίνητο που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη την ώρα που το αυτοκίνητό του περνούσε από την πόλη Τσεϊλανπινάρ στην επαρχία Σανλιούρφα αργά χθες (13/7)το βράδυ, τραυματίζοντας τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια κάποιοι επιτέθηκαν ανοίγοντας πυρ και προκάλεσαν τον ελαφρύ τραυματισμό του οδηγού του και ενός φρουρού του.

«Σημειώθηκε έκρηξη σε ένα αυτοκίνητο που ήταν φορτωμένο με εκρηκτικά (...) καθώς επέστρεφα από την προεκλογική συγκέντρωση του πρωθυπουργού. Δεχθήκαμε πυρά από ένα άλλο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οπλισμένοι άνδρες που χρησιμοποιούσαν μακρύκανα όπλα. Το αυτοκίνητο με τους οπλισμένους άνδρες έφυγε αφού πυροβόλησε μερικές φορές», δήλωσε ο Ατίλα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως την ενέδρα αυτή είχαν στήσει μαχητές του παράνομου «Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν» (PKK).

Το PKK δεν έκανε καμία ανακοίνωση μετά την επίθεση, αλλά, αν επιβεβαιωθεί μια συμμετοχή του, αυτό θα καταφέρει ένα πλήγμα στις προσπάθειες που αποσκοπούν να δώσουν ένα τέλος στην σύγκρουσή του με τις τουρκικές δυνάμεις στην νοτιοανατολική Τουρκία, κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 40.000 άνθρωποι.

Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, το κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοσχέδιο με το οποίο αναγνωρίζονται νομικά για πρώτη φορά οι διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση που αποσκοπούν στο να δοθεί ένα μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες με τους μαχητές του PKK, οι οποίοι για δεκαετίες ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερα δικαιώματα από την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις 10 Αυγούστου, ελπίζει οι προσπάθειές του για τον τερματισμό της σύγκρουσης αυτής να του χαρίσουν μια σημαντική υποστήριξη από την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας.

Η επαρχία Σανλιούρφα μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πεδίο εκλογικής μάχης τις ερχόμενες εβδομάδες. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν κέρδισε με μικρή διαφορά τις εκλογές εκεί τον Μάρτιο, ωστόσο το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, πυροδοτώντας βίαιες συγκρούσεις για μια εβδομάδα μεταξύ των υποστηρικτών του BDP και των δυνάμεων ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Κατερρίφθη ουκρανικό μεταγωγικό αεροπλάνο

Το Ισραήλ σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη Γάζα