ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Θρασύτατη η ρίψη ρουκετών από τη Χαμάς

Κέρι: Θρασύτατη η ρίψη ρουκετών από τη Χαμάς

Ως θρασύτατη χαρακτήρισε ο Τζον Κέρι την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς και παράλληλα προειδοποίησε για τους «μεγάλους κινδύνους» κλιμάκωσης της βίας στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς, που δεν έχει ακόμη συμφωνήσει στην πρόταση εκεχειρίας την οποία υπέβαλε η Αίγυπτος αντίθετα με το Ισραήλ, εκτόξευσε και σήμερα ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του εβραϊκού εδάφους.

«Δεν μπορώ καταδικάσω αρκετά έντονα τις ενέργειες της Χαμάς που τόσο θρασύτατα εκτοξεύει ρουκέτες μπροστά στις προσπάθειες καλής θέλησης να συμφωνηθεί μια εκεχειρία», δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κλιμάκωσης της βίας», προειδοποίησε επίσης ο αμερικανός υπουργός, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δώσουν χρόνο στην αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία ώστε να λειτουργήσει. Παρόλα αυτά ο Κέρι υπογράμμισε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να μεταβεί «αύριο» στη Μέση Ανατολή, αν είναι απαραίτητο.

Παράλληλα ο Κέρι σε ανακοίνωσή του χαιρέτισε την απόφαση του Ισραήλ να αποδεχθεί την πρόταση εκεχειρίας της Αιγύπτου και κάλεσε τη Χαμάς να συμφωνήσει και εκείνη.

«Η αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία και οι διαπραγματεύσεις προσφέρουν την ευκαιρία να τερματιστεί η βία και να αποκατασταθεί η ηρεμία.
Χαιρετίζουμε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ να την αποδεχθεί. Καλούμε όλες τις άλλες πλευρές να δεχθούν την πρόταση», ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού.

Διαβάστε επίσης:

Λωρίδα της Γάζας: Άρχισαν και πάλι οι βομβαρδισμοί