ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί άμαχοι

Ουκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί άμαχοι

Τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις με ρουκέτες που σημειώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες στην ανατολική Ουκρανία.

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και τέσσερα ακόμη τραυματίστηκαν την Τρίτη (15/7), όταν μια οικία κατέρρευσε στη Σίζνε, μια πόλη ανάμεσα στο Ντονέτσκ και τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Οι αρχές δεν έδωσαν καμιά πληροφορία για τα αίτια της κατάρρευσης της οικίας, ωστόσο Μέσα ενημέρωσης στην περιοχή μετέδωσαν πως οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον αυτονομιστών ανταρτών από αέρος.

Ένας εκπρόσωπος των ανταρτών, ο Κονσταντίν Κνίρικ, υποστήριξε ότι σε μια από τις αεροπορικές επιδρομές έχασαν τη ζωή τους 10 άμαχοι.

Οι αρχές του δήμου της Λουχάνσκ ανέφεραν εξάλλου ότι οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 52 τραυματίστηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Το υπουργείο Αμύνης της Ουκρανίας κατηγόρησε τους αυτονομιστές ότι στοχοθετούν εκ προθέσεως κατοικίες στη Λουχάνσκ, σε μια προσπάθεια να κατασυκοφαντήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις.

«Έβαλαν έναν εκτοξευτήρα πυραύλων Γκραντ σε μια κατοικημένη περιοχή κι άνοιξαν πυρ», ανέφερε το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή Λουχάνσκ μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις αυτή την εβδομάδα, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο των συνόρων με τη Ρωσία.

Ο Αλεξέι Τσιμλένκο, ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών στη Λουχάνσκ, ανέφερε νωρίτερα ότι θα ήθελε να υπάρξει ανταλλαγή των μελών του πληρώματος ενός στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους που έχουν αιχμαλωτιστεί με ηγέτες των ανταρτών που κρατούνται από τις ουκρανικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα (14/7) οι αντάρτες κατέρριψαν ένα Αντόνοφ An-26 κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει επίσης χθες πως δύο μέλη του πληρώματός του συνελήφθησαν, ενώ διεξάγεται έρευνα για ακόμη έξι πρόσωπα που επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Σήμερα, ένας εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε από την πλευρά του πως τέσσερα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους αυτού βρέθηκαν και διασώθηκαν.

«Τέσσερα από τα οκτώ μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους An-26 σώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε μια ασφαλή περιοχή έπειτα από μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης», δήλωσε ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, εκπρόσωπος του επιτελείου της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγουν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Κίεβο, τα δύο μέλη του πληρώματος του Αντόνοφ παραμένουν αιχμάλωτοι των αυτονομιστών.

Χθες το Κίεβο είχε υποστηρίξει πάντως πως ο πύραυλος που κατέρριψε το μεταγωγικό «πιθανόν» εκτοξεύθηκε από το έδαφος της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, στην ουκρανική πρωτεύουσα ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι καθαίρεσε 585 αστυνομικούς διότι παρέβησαν τον όρκο τους και συνεργάστηκαν με τις αρχές που έχουν συστήσει οι αυτονομιστές, ενώ άλλοι 242 αστυνομικοί τελούν υπό έρευνα διότι υπάρχουν υποψίες πως πήραν παρατεταμένες άδειες ασθενείας για να μην εκτελέσουν το καθήκον τους.

Διαβάστε ακόμα:

Ανατριχιαστικό: Ιάπωνας έκανε τη φίλη του… ντουζιέρα! (photos)

Βρετανίδα έχει βάλει στόχο ζωής να μοιάσει στην Κιμ Καρντάσιαν! (video+photos)

Γυναίκες λένε «όχι» στο ξύρισμα των ποδιών! (photos)