ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Ισόβια σε επτά για σεξουαλικές επιθέσεις

Αίγυπτος: Ισόβια σε επτά για σεξουαλικές επιθέσεις

Δικαστήριο της Αιγύπτου καταδίκασε επτά άνδρες σε ισόβια κάθειρξη για σεξουαλικές επιθέσεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ορισμένες εκ των οποίων διαπράχθηκαν στους εορτασμούς για τη νίκη του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στις προεδρικές εκλογές.

Μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, το πρόβλημα των σεξουαλικών επιθέσεων γίνεται όλο και πιο σοβαρό στην Αίγυπτο, όπου πάρα πολλές γυναίκες λένε ότι έχουν υποστεί σεξουαλικές επιθέσεις ή παρενοχλήσεις.

Οι καταδίκες αυτές ενδέχεται να μειώσουν κάπως την ένταση των επικρίσεων σε βάρος των αιγυπτιακών αρχών, που έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα πως παραμένουν άπρακτες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι κατηγορίες στη μια δίκη περιλάμβαναν απόπειρα βιασμού, απόπειρα φόνου και βασανισμό. Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι διέταξε τον υπουργό Εσωτερικών να λάβει μέτρα για να παταχθούν τα σεξουαλικά εγκλήματα μετά τη σύλληψη των επτά ανδρών που επιτέθηκαν σε γυναίκες στην Ταχρίρ κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την ορκωμοσία του τον περασμένο Ιούνιο.

Οι επιθέσεις έγιναν ενώ χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν στους δρόμους. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει μια γυμνή γυναίκα τραυματισμένη στο ισχίο να μεταφέρεται μέσα στο ογκώδες πλήθος προς το ασθενοφόρο γεγονός που προκάλεσε δημόσια κατακραυγή.