ΚΟΣΜΟΣ

Boeing 777: Τραγωδίες επιβατικών αεροπλάνων σε εμπόλεμες ζώνες

Boeing 777: Τραγωδίες επιβατικών αεροπλάνων σε εμπόλεμες ζώνες

Μπορεί η είδηση της κατάρριψης του αεροπλάνου της Malaysia Airlines να έχει φέρει «παγωμάρα» και σοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη, ωστόσο δεν είναι η μοναδική φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Κατά το παρελθόν, άλλα δύο επιβατικά αεροπλάνα έκαναν το λάθος να πετάνε σε εναέριους χώρους εμπόλεμων ζωνών και δεν έφτασαν ποτέ στον τελικό τους προορισμό.

Η πρώτη καταγεγραμμένη κατάρριψη επιβατικού αεροπλάνου από μαχητικό, ήταν την 1η Σεπτεμβρίου του 1983. Τότε, ένα Boeing 747 της Korean Airlines, πραγματοποιούσε πτήση από τη Σεούλ προς τη Νέα Υόρκη και οι Ρώσοι το είχαν καταρρίψει στον εναέριο χώρο του νησιού Σαχαλίνη, στις ακτές της Σιβηρίας.

Το αεροπλάνο μετέφερε 269 επιβάτες. Δεν επέζησε κανείς. Η κατάρριψή του μάλιστα παραλίγο τότε να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο ανάμεσα ΣΕ ΕΣΣΔ και Η.Π.Α. αφού οι Σοβιετικοί ισχυρίζονταν πως ήταν κατασκοπευτικό αεροπλάνο που δρούσε για λογαριασμό των Η.Π.Α. και πετούσε πάνω από βάσεις της Σοβιετικής Ένωσης.

Το έχουν κάνει και οι Η.Π.Α.

Πέντε χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου του 1988, ήταν η σειρά του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. να καταρρίψει επιβατικό αεροπλάνο. Το Airbus Α300 της ran Air Flight 655 πετούσε πάνω από τον περσικό, όταν το σκάφος «Vincennes » εκτόξευσε δύο αντιαεροπορικούς πυραύλους και το κατέρριψε. Οι 290 επιβάτες του, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ το ταξίδι τους...

Διαβάστε επίσης:

Boeing 777: Κατάρριψη και απίστευτη τραγωδία στην Ουκρανία με 295 νεκρούς (pics&vid)

Boeing 777: Καυτά ερωτήματα για την τραγωδία

Α. Μπαραντάι: Σχεδιασμένη ουκρανική προβοκάτσια

Malaysia Airlines: Επιβεβαιώνει την εξαφάνιση αεροσκάφους

Εκτός λειτουργίας το Interfax μετά τη συντριβή του αεροσκάφους

295 νεκροί από την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines

Malaysia Airlines: Αυτή την πορεία θα ακολουθούσε το μοιραίο αεροσκάφος

Malaysia Airlines: Πήρε θέση ο υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας

Malaysia Airlines: Αυτός είναι ο πύραυλος BUK