ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τι συμφώνησαν Λαβρόφ και Κέρι...

Ουκρανία: Τι συμφώνησαν Λαβρόφ και Κέρι...

Τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία, είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι κύριοι Λαβρόφ και Κέρι συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή της Ρωσίας και των ΗΠΑ έναντι των αντιπάλων πλευρών στην Ουκρανία για να τις ενθαρρύνουν» να σταματήσουν τις μάχες και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το οποίο έκανε λόγο σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε για μία «ειλικρινή και χωρίς περιστροφές» συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών.

Οι δύο υπουργοί επίσης συμφώνησαν στην «ανάγκη μιας διεθνούς έρευνας που θα είναι δίκαιη, ανοικτή και ανεξάρτητη» προκειμένου να χυθεί φως στη συντριβή την Πέμπτη του αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη αυτής της τραγωδίας.

«Η διαλεύκανση αυτού του περιστατικού θα πρέπει να οργανωθεί υπό τη διεύθυνση του διεθνούς Οργανισμού πολιτικής αεροπορίας με τη συμμετοχή όλων εκείνων που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι επικεφαλής της ρωσικής και αμερικανικής διπλωματίας συμφωνούν ότι «όλες οι αποδείξεις, περιλαμβανομένων των μαύρων κουτιών πρέπει να παρουσιαστούν προκειμένου να εξετασθούν στο πλαίσιο μια διεθνούς έρευνας».

«Στο πεδίο όλες οι απαραίτητες συνθήκες πρέπει να υφίστανται προκειμένου οι ομάδων των διεθνών εμπειρογνωμόνων να έχουν πρόσβαση» στον τόπο του δυστυχήματος, σημειώνεται στην ανακοίνωση.