ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Διέλυσε τις δομές της η βασκική οργάνωση ETA

Ισπανία: Διέλυσε τις δομές της η βασκική οργάνωση ETA

Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA ανακοίνωσε ότι έχει καταστρέψει τις «υλικοτεχνικές και λειτουργικές δομές» με τις οποίες έκανε τις ένοπλες ενέργειές της, σε μια κίνηση που θεωρείται ένα ακόμη βήμα προς τον πλήρη αφοπλισμό της, ανέφερε στην κυριακάτικη έκδοση της μια βασκική εφημερίδα προσκείμενη στο αυτονομιστικό κίνημα.


Η βασκική εφημερίδα Gara, γράφει ότι η ΕΤΑ έστειλε ανακοίνωση μέσω της οποίας αναφέρει ότι ολοκλήρωσε την «καταστροφή των υλικοτεχνικών και λειτουργικών δομών της οι οποίες σχετίζονται με τη διεξαγωγή του ένοπλου αγώνα». Η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο να μετατρέψει «μια ένοπλη σύγκρουση σε μια δημοκρατική αντιπαράθεση» σύμφωνα με τη βασκική εφημερίδα.

Η ETA είναι υπεύθυνη για σειρά βομβιστικών επιθέσεων και δολοφονιών που στοίχισαν τη ζωή σε 829 άτομα κατά τη διάρκεια των τελευταίων σαράντα ετών, όταν η οργάνωση μαχόταν για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων. Η αυτονομιστική οργάνωση ανακοίνωσε επισήμως στις 20 Οκτωβρίου του 2011 το τέλος της ένοπλης δράσης της, αλλά χωρίς να προχωρά στη διάλυση των δομών της. Από τότε η ΕΤΑ έχει δεσμευτεί να θέσει «εκτός λειτουργίας» το οπλοστάσιό της.

Διαβάστε επίσης: Συνελήφθη ένας από τους πλέον καταζητούμενους λαθρεμπόρους ναρκωτικών