ΚΟΣΜΟΣ

Malaysia Airlines: Εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά; (video+photos)

Malaysia Airlines: Εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά; (video+photos)

Βίντεο, στο οποίο ένα μέλος των σωστικών συνεργείων απομακρύνει από τα συντρίμμια αντικείμενο που φέρεται να είναι ένα από τα μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροπλάνου των Malaysia Airlines, δόθηκε στη δημοσιότητα, την ίδια ώρα πάντως που φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως βρήκαν «αντικείμενα που μπορεί (επίσης) να είναι τα μαύρα κουτιά» -Υπεύθυνοι οι αντάρτες για την κατάρριψη σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε μάλιστα ένας από τους ηγέτες τους, ο Αλεξάντρ Μποροντάι, είναι έτοιμοι να τα παραδώσουν στους διεθνείς εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει να προσδιορίσουν τις αιτίες της συντριβής του Boeing 777 στην ανατολική Ουκρανία την Πέμπτη (17/7), εξηγώντας πως οι αντάρτες «δεν έχουν ειδικούς για να τα αναλύσουν», ενώ «δεν εμπιστεύονται» τους Ουκρανούς εμπειρογνώμονες.

«Τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται στο Ντονέτσκ και στα χέρια μας», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου, ενώ από την πλευρά του, ένας άλλος αξιωματούχος των ανταρτών, ο Σεργκέι Καβταράντζε, ανέφερε πως πιστεύει ότι πρόκειται για δύο από τα υποτιθέμενα μαύρα κουτιά.

Την ίδια ώρα, δεκάδες πτώματα από το σημείο της συντριβής τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σιδηροδρομικά βαγόνια-ψυγεία στο σταθμό μιας πόλης σε απόσταση15 χλμ. από την περιοχή.

gfdhfjh

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τους οποίους συνόδευαν ένοπλοι αντάρτες, έλεγξαν τα βαγόνια. Μία ατμομηχανή τοποθετήθηκε στο μπροστινό μέρος του τρένου, το οποίο ένας εργάτης δήλωσε ότι θα σταλεί νοτιοδυτικά σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει πάντως έντονη ανησυχία για το τι θα γίνει με τις σορούς των 298 αθώων ανθρώπων, ενώ ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα του είναι «έξαλλη» με το άκουσμα ότι οι σοροί «σύρονται εδώ κι εκεί».

Αφού παρέμειναν εκτεθειμένες για δύο ημέρες στην καλοκαιρινή ζέστη, στη συνέχεια οι σοροί απομακρύνθηκαν από μία μεγάλη περιοχή στον τόπο της συντριβής, αφήνοντας μόνο στρατιωτικά φορεία κηλιδωμένα με αίμα στην άκρη του δρόμου.

Ο Σεργκέι Καβταράντζε, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ των Ρώσων αυτονομιστών, δήλωσε πως και τα 196 πτώματα που είχαν βρεθεί μέχρι τότε έχουν φορτωθεί στα βαγόνια στην Τορέζ, μία πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ.

«Θα μείνουν εκεί για την ώρα έως ότου επιλυθεί το θέμα (του τι θα γίνει με αυτά). Περιμένουμε τους ειδικούς», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, τονίζοντας πως δεν καταλαβαίνει γιατί οι ειδικοί καθυστέρησαν.

«Περιμένουμε τους ειδικούς για τρεις ημέρες. Από την πρώτη ημέρα έπειτα από αυτή την καταστροφή, καλωσορίσαμε τους ειδικούς από οπουδήποτε κι αν θα ερχόντουσαν. Ουκρανούς ειδικούς, διεθνείς ειδικούς, Ρώσους ειδικούς… Είπαμε από την αρχή ότι θα προσφέρουμε τις μεγαλύτερες εγγυήσεις για την ασφάλειά τους στην περιοχή που ελέγχουμε», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Αλεξάντερ Χαγκ, αναπληρωτής επικεφαλής παρατηρητής της ειδικής αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, δήλωσε πως η ομάδα του είδε σακούλες με πτώματα στα βαγόνια, αλλά δεν μπόρεσε να τα μετρήσει, ενώ δε γνωρίζει πού θα πάνε οι σοροί.

Ένας σιδηροδρομικός εργάτης ανέφερε ωστόσο πως τα πτώματα μεταφέρθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα σταλούν προς την κατεύθυνση της πόλης Ιλοβάισκ, νοτιοδυτικά της Τορέζ.

«Κάτι παραδόθηκε και μας είπαν να περιμένουμε», τόνισε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας πως το «κάτι» ήταν πτώματα.

«Είναι πτώματα. Έφεραν τις σορούς στη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του σταθμού Τορέζ.

hgfhgfjjk

Την Κυριακή πάντως, άλλα 27 πτώματα βρέθηκαν μαζί με 20 κομμάτια ανθρώπινης σάρκας στο σημείο όπου κατέπεσε το μαλαισιανό αεροπλάνο, σύμφωνα με τον Ουκρανό αναπληρωτή πρωθυπουργό, Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, επιβεβαιώνοντας για τη μεταφορά των σορών, οι οποίες θα σταλούν στις πατρίδες τους για ταφή.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι δήλωσε πως στοιχεία από την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου δείχνουν πως υπεύθυνοι είναι οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ένα πυραυλικό σύστημα το οποίο ήρθε από τη Ρωσία.

«Είναι αρκετά σαφές πως αυτό είναι ένα σύστημα που μεταφέρθηκε από τη Ρωσία», ανέφερε ο Κέρι στο CNN, συμπληρώνοντας πως οι πληροφορίες που είναι τώρα διαθέσιμες «δείχνουν προφανώς ένα πολύ σαφές δάκτυλο των αυτονομιστών».

Διαβάστε ακόμα:

Malaysia Airlines: Οι ΗΠΑ «δείχνουν» φιλορώσους (video)

ΗΠΑ: Τον πυροβόλησε για το… σπέρμα του! (photo)

Ινδία: Συγκλονιστική διάσωση λεοπάρδαλης από πηγάδι! (video+photos)

Malaysia airlines: Κρύβουν στοιχεία για την κατάρριψη του αεροπλάνου