ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Να τηρείται το διεθνές δίκαιο πολέμου ζητά ο Ερυθρός Σταυρός

Ουκρανία: Να τηρείται το διεθνές δίκαιο πολέμου ζητά ο Ερυθρός Σταυρός

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία πρέπει να προστατεύουν τους αμάχους και να λαμβάνουν όποια μέτρα μπορούν για να αναζητήσουν τα θύματα του αεροσκάφους της Malaysia Airlines το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17 και κατερρίφθη την περασμένη Πέμπτη ώστε να εξασφαλιστεί πως οι σοροί τους θα παραδοθούν στους οικείους τους, τόνισε σε ανακοίνωσή της σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.


Στην ανακοίνωσή της η ΔΕΕΣ τόνισε ότι το διεθνές δίκαιο του πολέμου υποχρεώνει τους αντιμαχόμενους να σέβονται την αρχή της διάκρισης μεταξύ των στρατιωτικών στόχων και των αμάχων ή των πολιτικών υποδομών, όπως τα σχολεία, καθώς και να προστατεύουν τους τραυματίες, τους αιχμαλώτους και όσους δεν εμπλέκονται πλέον στις εχθροπραξίες.

«Τα μέρη [που εμπλέκονται] στη σύγκρουση πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τηρούνται τα υψηλότερα πρότυπα σε ό,τι αφορά τις έρευνες, την ανάσυρση, τους χειρισμούς και την εξακρίβωση της ταυτότητας των σορών, και πρέπει να διατηρούν αυτούς που θρηνούν [για τα θύματα] ενήμερους καθ' όλη την διάρκεια της διαδικασίας», δήλωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής της ΔΕΕΣ, Ντόμινικ Στίλχαρτ.

Ο οργανισμός βοήθειας και περίθαλψης έχει επικοινωνήσει ήδη με την ουκρανική κυβέρνηση και εκπροσώπους της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ για να προσφέρει τη βοήθειά του σε ό,τι αφορά τα θύματα του Μπόινγκ.

Η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη «να διευκολύνει τις κινήσεις και τις ενέργειες των ειδικών ωσότου το έργο τους ολοκληρωθεί και οι σοροί όλων των θυμάτων ανασυρθούν και εξακριβωθεί η ταυτότητά τους», δήλωσε ο Στίλχαρτ.

Χθες Τρίτη η ΔΕΕΣ έκανε μια εμπιστευτική νομική εκτίμηση κατά την οποία η Ουκρανία βρίσκεται πλέον και επίσημα σε πόλεμο, γεγονός το οποίο καθιστά νομικά δυνατή την έναρξη ερευνών για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, ανάμεσα στα οποία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η κατάρριψη του Boeing 777.

Διαβάστε επίσης: Δεν έχουν «πειραχτεί» τα μαύρα κουτιά του Boeing 777