ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανός δημοσιογράφος του RT κρατείται όμηρος από τις ουκρανικές δυνάμεις

Βρετανός δημοσιογράφος του RT κρατείται όμηρος από τις ουκρανικές δυνάμεις

Ένας Βρετανός δημοσιογράφος, που εργαζόταν για λογαριασμό του δημόσιου ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου που μεταδίδει το πρόγραμμά του στην αγγλική γλώσσα, Russia Today (RT) κρατείται όμηρος από τις ουκρανικές δυνάμεις που, όπως φαίνεται, τον έχουν χτυπήσει και οδηγήσει σε μία άλλη περιοχή, ανακοίνωσε απόψε το RT.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι ο δημοσιογράφος Αντόν Σκίμπα κρατείται αιχμάλωτος από τους αντάρτες στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ενώ προσέθεσε ότι καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωσή του.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξέδωσε ένα δελτίο τύπου όπου αναφέρει ότι «οι αυθαίρετες συλλήψεις και οι εξαφανίσεις δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί εκ νέου στην ανατολική Ουκρανία» και κάλεσε τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να επιτρέπουν στους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους απρόσκοπτα και να αφήσουν ελεύθερους εκείνους που κρατούν αιχμαλώτους.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Γκρέιαμ Φίλιπς, που συνεργαζόταν με το RT, κρατείται όμηρος από τις ουκρανικές δυνάμεις που ίσως τον έχουν μεταφέρει στο Κίεβο ή στη δυτική Ουκρανία, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ένας δημοσιογράφος που είχε συλληφθεί μαζί του.

Ο Βαντίμ Αξιόνοφ, ένας εικονολήπτης του Anna- News, ενός πρακτορείου ειδήσεων που εδρεύει στην Αμπχαζία, είπε στο RT ότι εκείνος και ο Φίλιπς συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να καλύψουν τις μάχες γύρω από τις αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.
Ο ίδιος περιέγραψε ότι τον χτύπησαν και νομίζει ότι έχουν ξυλοκοπήσει και τον Φίλιπς.
«Άκουσα τον Γκρέιαμ να ουρλιάζει και εγώ επίσης φώναζα, ήταν τρομακτικό» περιέγραψε.

Ο Αξιόνοφ διευκρίνισε ότι εκείνον τον εγκατέλειψαν σε ένα φυλάκιο ελέγχου, όμως πιστεύει ότι τον Φίλιπς τον οδήγησαν σε μια περιοχή που ελέγχουν οι ουκρανικές αρχές.
«Τους άκουσα να λένε στον Γκρέιαμ ότι θα τον οδηγήσουν στη δυτική Ουκρανία ή το Κίεβο» είπε ο Αξιόνοφ.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Καταδικάστηκαν ηγέτες της αντιπολίτευσης