ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» του Ισραήλ σε διαπραγματεύσεις - Συνεχίζεται η αιματοχυσία! (pics+video)

«Όχι» του Ισραήλ σε διαπραγματεύσεις - Συνεχίζεται η αιματοχυσία! (pics+video)

Το Ισραήλ δεν θα στείλει αντιπροσωπεία στη Αίγυπτο σήμερα για να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ κατηγορεί τους Παλαιστίνιους ότι παραπλανούν τους διεθνείς μεσολαβητές.

«Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια διευθέτηση» της κατάστασης, δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εκτίμησε σήμερα ότι η αιγυπτιακή πρωτοβουλία αποτελεί «μια πραγματική ευκαιρία» για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που συνεχίζονται σήμερα για 26η ημέρα.

«Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία είναι μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί η κρίση και η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Σίσι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

«(Η πρωτοβουλία) μπορεί να ανοίξει τις πόρτες, χωρίς κανένα εμπόδιο, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας (στη Γάζα) και μετά να συζητηθούν όλα τα άλλα ζητήματα. Δεν υπάρχει εναλλακτική», υπογράμμισε ο αιγύπτιος πρόεδρος.

Παρόλα αυτά ο Σίσι προειδοποίησε ότι «ο χαμένος χρόνος (…) περιπλέκει ολοένα και περισσότερο την κατάσταση».

Ήδη από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, που ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.600 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία, που παρουσιάστηκε λίγες ημέρες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, προβλέπει μια εκεχειρία και στη συνέχεια έμμεσες διαπραγματεύσεις. Έχει γίνει δεκτή από το Ισραήλ, όμως η Χαμάς την έχει απορρίψει καθώς θέτει ως προϋπόθεση την άρση του αποκλεισμού της Γάζας που εφαρμόζει το Ισραήλ από το 2006, το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση από το Ισραήλ παλαιστίνιων κρατούμενων.

Παρά την αποτυχία της τριήμερης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ χθες Παρασκευή στη Γάζα και διήρκησε μόλις λίγες ώρες, το Κάιρο επεσήμανε ότι ισχύει η πρόσκληση που είχε απευθύνει προς την ισραηλινή και την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

«Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια διευθέτηση» της κατάστασης, δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η χθεσινή εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που είχε επιτευχθεί έπειτα από τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, κατέρρευσε έπειτα από 90 λεπτά με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν η μία την ευθύνη στην άλλη.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχει και η Χαμάς, αναμένεται να φτάσει αργότερα σήμερα στο Κάιρο.

Αγνοείται ο Ισραηλινός αξιωματικός που είχε απαχθεί

Το Ισραήλ από την πλευρά του καταγγέλλει ότι παλαιστίνιοι μαχητές βγήκαν από μια σήραγγα στο νότιο τμήμα της Ράφας στις 09:30 χθες το πρωί και επιτέθηκαν εναντίον των στρατιωτών του μιάμιση ώρα αφού είχε τεθεί σε ισχύ η τριήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία, με αποτέλεσμα δύο στρατιώτες να σκοτωθούν και ένας ανθυπολοχαγός, ο Χαντάρ Γκόλντιν, να αγνοείται.

Η Χαμάς επισημαίνει ότι αν ο Γκόλντιν αιχμαλωτίστηκε, ενδέχεται να σκοτώθηκε στις ισραηλινές επιθέσεις που ακολούθησαν.

Το επεισόδιο αυτό ήταν η αφορμή για την κατάρρευση της εκεχειρίας και για τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ της Ράφας από τον οποίο σκοτώθηκαν 150 Παλαιστίνιοι.

Επικαλούμενες μια περίπλοκη εσωτερική έρευνα και την έλλειψη επικοινωνίας με τους μαχητές τους στην περιοχή του συμβάντος, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ σημείωσαν ότι πιστεύουν πως η ενέδρα σημειώθηκε στις 07:00 το πρωί σε απάντηση στην προέλαση των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων.

«Χάσαμε την επαφή με τα στρατεύματά μας που είχαν αναπτυχθεί στην ενέδρα και εκτιμάμε ότι αυτά ενδέχεται να σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του εχθρού, περιλαμβανομένου του (ισραηλινού) στρατιώτη που αγνοείται— με την προϋπόθεση ότι τα στρατεύματά μας τον είχαν πιάσει αιχμάλωτο στη διάρκεια των συγκρούσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, η οποία εκδόθηκε στα αραβικά και τα αγγλικά.

Διαβάστε επίσης: Λωρίδα της Γάζας: Αγνοείται ο Ισραηλινός αξιωματικός που είχε απαχθεί