ΚΟΣΜΟΣ

Τραπεζική παρέμβαση για την Αργεντινή;

Τραπεζική παρέμβαση για την Αργεντινή;

H ισπανική εφημερίδα El País, επικαλούμενη «πηγές από τον χρηματοπιστωτικό τομέα», υποστηρίζει ότι τέσσερις διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί εμπλέκονται σε μία συντονισμένη διαδικασία παρέμβασης.

η Citigroup, η Deutsche Bank, η HSBC και η JP Morgan. Δύο από αυτές, η HSBC και η Citigroup, έχουν ισχυρή παρουσία στην Αργεντινή. Πάντως, καμία τράπεζα δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες για πιθανή παρέμβαση στην υπόθεση των «απρόθυμων πιστωτών».

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης κήρυξαν «πιστωτικό γεγονός», μετά την άρνηση της Αργεντινής να καταβάλλει τα οφειλόμενα σε διεθνή hedge funds, που δεν συμμετείχαν σε πρόσφατο διακανονισμό για το κρατικό χρέος της Αργεντινής, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2001. Οι επενδυτές αυτοί είχαν αγοράσει κρατικά ομόλογα της Αργεντινής σε πολύ χαμηλή τιμή και επιμένουν σήμερα να πληρωθούν στην ονομαστική τους αξία, βγάζοντας κέρδος έως 1.600%.

Οι «απρόθυμοι πιστωτές» δικαιώθηκαν από αμερικανικό δικαστήριο. Εκτιμάται τώρα ότι οι ενδιαφερόμενες τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις των hedge funds, ώστε να απεμπλακεί η διαδικασία αποπληρωμής με βάση τον διακανονισμό στο «Κλαμπ των Παρισίων».

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, οι τράπεζες θα μπορούσαν τουλάχιστον να προσφέρουν εγγυήσεις ύψους 250 εκατ. δολαρίων στους «απρόθυμους πιστωτές», ώστε εκείνοι να έχουν οικονομικό κίνητρο για να ζητήσουν από το αμερικανικό δικαστήριο αναστολή εκτέλεσης, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, για την όποια απόφαση εις βάρος της Αργεντινής.

Γερμανία: Ο μεγαλύτερος πιστωτής

Σύμφωνα με τον πρόσφατο διακανονισμό, η Αργεντινή καλείται να αποπληρώσει σταδιακά και μέχρι το 2019 συνολικό ποσό επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κράτη που συμμετέχουν στο «Κλαμπ των Παρισίων».

Μεγαλύτερος πιστωτής είναι η Γερμανία, η οποία «έχει λαμβάνειν» 2,6 δισ. ευρώ και σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει τα πρώτα 175 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία με το «Κλαμπ των Παρισίων». Το Βερολίνο έχει επισημάνει ότι αναμένει την περαιτέρω υλοποίηση των συμπεφωνημένων, παρά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε μετά την δικαστική προσφυγή των «απρόθυμων πιστωτών». Σημειώνεται πάντως ότι τα οφειλόμενα προς τη Γερμανία δεν οφείλονται σε επενδυτικές κινήσεις τύπου hedge funds.

Πριν ακόμη ανακοινωθεί το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με τους «απρόθυμους πιστωτές» της Αργεντινής ιδιωτικές τράπεζες είχαν προτείνει στην κυβέρνηση της χώρας να αγοράσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, χωρίς ωστόσο να επέλθει σχετική συμφωνία.

Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης: «Όρνια» στον ουρανό του Μπουένος Άιρες