ΚΟΣΜΟΣ

Επτάωρη εκεχειρία μετά την παραδοχή-σοκ του Ισραήλ

Επτάωρη εκεχειρία μετά την παραδοχή-σοκ του Ισραήλ

Επτάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία κήρυξε το Ισραήλ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το πρωί της Δευτέρας στο μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, μετά από έντονες επικρίσεις που δέχθηκε για τον βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι.


Σχετικά με την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι στόχος ήταν τρεις μαχητές οι οποίοι επέβαιναν σε μία μοτοσικλέτα κοντά στο σχολείο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν χαρακτήρισε την επίθεση αυτή ως «εγκληματική ενέργεια» που αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συγκλονισμένες από αυτή την «επαίσχυντη» επίθεση.

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 10:00 ( τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) στη Γάζα, εκτός από την περιοχή ανατολικά της πόλης Ράφα, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός δεχθεί επίθεση θα αντεπιτεθεί.

Η 7ωρη αυτή εκεχειρία θα επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών, ενώ οι Παλαιστίνιοι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θα είναι σε θέση να επιστρέψουν, δήλωσε ο στρατηγός Γιοάβ Μορντεκάι.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση στο σχολείο, ενώ 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Η έκρηξη έπληξε την είσοδο του σχολείου, το οποίο λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους από τις συγκρούσεις ανθρώπους.

Από την πλευρά του το Ισραήλ αρνείται ότι ο στρατός άνοιξε πυρ κατά του σχολείου.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Συγκλονισμένη από το βομβαρδισμό του σχολείου στη Ράφα

Άρση αποκλεισμού και αποχώρηση του ισραηλινού στρατού ζητά η Χαμάς