ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Η ΕΕ «μπορεί και πρέπει» να κάνει περισσότερα για τη Γάζα

Ισπανία:  Η ΕΕ «μπορεί και πρέπει» να κάνει περισσότερα για τη Γάζα

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισπανίας έγραψε στους ευρωπαίους ομολόγους του και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «μπορεί και πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια» με στόχο την επίτευξη μιας «βιώσιμης» εκεχειρίας ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και στους Ισραηλινούς, ανέφερε σήμερα μια πηγή προσκείμενη στο ισπανικό ΥΠΕΞ.


Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο, ο οποίος είχε καταγγείλει την περασμένη Πέμπτη «τις σφαγές στη Γάζα», προειδοποιώντας εναντίον μιας σύγκρουσης «η οποία μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή» της Μέσης Ανατολής οδηγώντας την «να εκραγεί», έκανε σαφή την εντεινόμενη «ανησυχία» της Μαδρίτης σε μια επιστολή του προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Έχω την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να καταβάλει μια μεγαλύτερη προσπάθεια στο όνομα των 28 κρατών μελών για να βοηθήσει να φθάσουμε σε αυτή» την εκεχειρία, έστω κι αν αυτή φαντάζει ιδιαίτερα «δύσκολο» να συμφωνηθεί, έγραψε ο ΥΠΕΞ της Ισπανίας, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μαργκάγιο εισηγείται στην επιστολή του η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ να αρχίσει «πολύ γρήγορα ενέργειες με τα μέρη που ενέχονται στη σύγκρουση καθώς και με χώρες που ανησυχούν και είναι σε θέση να δράσουν οι ίδιες, ώστε η ΕΕ να συμβάλει ενεργά στο να επιτευχθεί άμεσα μια εκεχειρία και μια συμφωνία για μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

Ακόμη υπενθυμίζει στην επιστολή του πως η Μαδρίτη έχει καλέσει να υπάρξει μια Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία «θα επιτρέψει τα μέρη τα οποία εμπλέκονται στη σύγκρουση να λάβουν ένα επιτακτικό μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα» και να κηρύξουν μια εκεχειρία.

Η Απόφαση αυτή θα πρέπει να ζητεί την κήρυξη μιας «βιώσιμης» εκεχειρίας, όπως αυτή «που επετεύχθη στον Λίβανο χάρη στην απόφαση 1701», ανέφερε στην επιστολή του ο Μαργκάγιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ισπανία έχει καταδικάσει επανειλημμένα τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.850 Παλαιστίνιοι μέσα στις 28 ημέρες που διαρκεί η επιχείρηση που έχουν εξαπολύσει οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας στον θύλακα.

Διαβάστε επίσης: Νετανιάχου: Δε θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις στη Γάζα