ΚΟΣΜΟΣ

Air Algerie: Ακατάληπτες οι συνομιλίες των πιλότων του MD-83 που συνετρίβη

Air Algerie: Ακατάληπτες οι συνομιλίες των πιλότων του MD-83 που συνετρίβη

Ακατάληπτες είναι οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί στον Αποτυπωτή ομιλίας στο θάλαμο διακυβέρνησης (CVR) του αεροσκάφους της Air Algérie που συνετρίβη τον περασμένο μήνα στο βόρειο Μαλί, στοιχίζοντας τη ζωή σε 116 επιβαίνοντες.

Το McDonnell Douglas-83, που κατευθυνόταν στην Αλγερία, κατέπεσε στις 24 Ιουλίου στα νότια της πόλης Γκόσι του Μαλί, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Οι εμπειρογνώμονες στο Παρίσι εξετάζουν τα δύο μαύρα κουτιά που βρέθηκαν στα συντρίμμια, όμως δεν κατάφεραν να εξάγουν πληροφορίες από το ένα από αυτά, όπως διευκρίνισε ο Ρεμί Ζουτί, ο πρόεδρος της υπηρεσίας διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αποτυπωτής του αεροσκάφους, εφοδιασμένος με μαγνητική ταινία εγγραφής, ήταν παλαιότερης τεχνολογίας, σε σύγκριση με τα ψηφιακά συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα στα αεροπλάνα. Σε ορισμένα σημεία η ταινία είχε κοπεί και χρειάστηκε να επιδιορθωθεί, όμως και πάλι οι συνομιλίες των πιλότων δεν ακούγονται.

«Υπάρχει ήχος στην ταινία, όμως είναι ακατάληπτος», είπε ο Ζουτί.

«Φαινόταν ότι η συσκευή κατέγραφε, όμως ακόμη δε γνωρίζουμε γιατί δε δούλευε. Ξέρουμε μόνο ότι αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα της συντριβής», πρόσθεσε, εικάζοντας ότι ενδεχομένως να ήταν απλώς ένα «τεχνικό πρόβλημα».

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι κατά πάσα πιθανότητα η πτήση ΑΗ5017 συνετρίβη λόγω της κακοκαιρίας, ωστόσο δεν έχουν αποκλείσει και κάποιο άλλο ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιλότοι είχαν ζητήσει άδεια να αλλάξουν πορεία καθώς έπεσαν σε καταιγίδα μετά την απογείωσή τους από το αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου. Το τζετ προσπάθησε να παρακάμψει την καταιγίδα αλλά σταδιακά έχασε ύψος και ταχύτητα - σύμφωνα με τα στοιχεία από το άλλο μαύρο κουτί - και τελικά συνετρίβη στο έδαφος.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής του Μαλί είπε ότι μια πρώτη έκθεση για το δυστύχημα θα δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Ζηλανδία: Ψαράδες εντόπισαν πτώμα σε συντρίμμια αεροπλάνου