ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Έψαχναν σε παμπ το Άγιο Δισκοπότηρο και βρήκαν μπολ… σαλάτας! (photos)

Βρετανία: Έψαχναν σε παμπ το Άγιο Δισκοπότηρο και βρήκαν μπολ… σαλάτας! (photos)

Σε φιάσκο εξελίχθηκε επιδρομή Βρετανών αστυνομικών σε επαρχιακή παμπ της Αγγλίας, αναζητώντας ένα κλεμμένο ξύλινο κειμήλιο που ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι το «Άγιο Δισκοπότηρο», το κύπελλο από το οποίο ήπιε κρασί ο Ιησούς στο Μυστικό Δείπνο, πριν από τη σταύρωση.

Το «Άγιο Δισκοπότηρο» έχει εξάψει τη φαντασία χιλιάδων ανθρώπων ανά τους αιώνες, ενώ γύρω από το μύθο του έχουν διατυπωθεί αμέτρητες θεωρίες από το Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα.

Το αντικείμενο της αστυνομικής έρευνας - που περιέργως αποδείχτηκε ανεπιτυχής, όπως και όλες μέχρι σήμερα οι αναζητήσεις του Δισκοπότηρου - ήταν ένα εύθραυστο, ξύλινο κύπελλο, γνωστό με την ονομασία Ναντέος. Από τον 19ο αιώνα στο κειμήλιο αυτό αποδόθηκαν θαυματουργές ιδιότητες, ενώ αρκετοί άρχισαν να πιστεύουν ότι το Ναντέος ταυτίζεται με το Άγιο Δισκοπότηρο.

Με βάση μια πληροφορία που έλαβαν, οκτώ αστυνομικοί και ένας ειδικά εκπαιδευμένος αστυνομικός σκύλος έφτασαν το πρωί της Κυριακής στο Κράουν Ιν, μια παμπ στο Χέρφορντσιρ της Αγγλίας. «Τα έκαναν όλα άνω κάτω. Είχαν μαζί τους κάμερες οπτικών ινών για να κοιτάξουν σε όλες τις γωνίες, στα κοιλώματα, στις χαραμάδες, κάτω από τις σανίδες του πατώματος. . . σίγουρα το είχαν δει πολύ σοβαρά», είπε η ιδιοκτήτρια της παμπ, Ντάι Φράνκλιν, προσθέτοντας ότι το μόνο που εντόπισαν ήταν ένα μπολ σαλάτας!

Σύμφωνα με την αστυνομία το Ναντέος, ένα κύπελλο από σκουρόχρωμο ξύλο που φυλασσόταν σε ένα μπλε βελούδινο σακουλάκι, κλάπηκε από ένα σπίτι της περιοχής, πριν από περίπου ένα μήνα. Στις φωτογραφίες του που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο εικονίζεται ένα δοχείο σε σχήμα κυπέλλου, από το οποίο λείπει η μισή πλευρά.

«Στην παμπ έρχονται και απατεώνες και αγύρτες, όμως κανένας δεν είναι ικανός να κλέψει ένα ανεκτίμητο αρχαίο κειμήλιο», πρόσθεσε η Φράνκλιν.

Το κύπελλο πήρε το όνομά του από την Έπαυλη Ναντέος, ένα εξοχικό σπίτι στην Ουαλία όπου φυλασσόταν μέχρι το 1952. Εκεί το είχαν μεταφέρει μοναχοί το 16ο αιώνα, μετά τη διάλυση των μοναστηριών της Αγγλίας από τον βασιλιά Ερρίκο Η΄. Λέγεται ότι μεταφέρθηκε στη Βρετανία από τον Ιωσήφ της Αριμαθαίας, το μυστικό μαθητή του Ιησού που ζήτησε την άδεια να αποκαθηλώσει το σώμα του από τον σταυρό και να το ενταφιάσει. Στον Ιωσήφ πιστώνει ο θρύλος και η μεταφορά του Άγιου Δισκοπότηρου στην Ευρώπη.

Οι επιστήμονες πάντως που έχουν εξετάσει το Ναντέος δηλώνουν ότι το κύπελλο αυτό είναι κατά πολλούς αιώνες μεταγενέστερο της σταύρωσης. Επίσης, δεν είναι φτιαγμένο από ξύλο ελιάς, όπως θα περίμενε κανείς για ένα αρχαίο κύπελλο από τη Μέση Ανατολή…

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Έκλεψαν το «Άγιο Δισκοπότηρο»! (photo)

Βραζιλία: Αυτός είναι ο χειρότερος πόνος που μπορεί να υπομείνει άνθρωπος! (vid+phs)

Σταρ της Premier League απειλούσε να ρίψει οξύ στη φίλη του! (video+photos)

Νέα Ζηλανδία: Ψάρεψαν πτώμα σε συντρίμμια αεροσκάφους!