ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Παραβιάσεις των Συμβάσεων για την προστασία των άμαχων πολιτών

Γάζα: Παραβιάσεις των Συμβάσεων για την προστασία των άμαχων πολιτών

«Σοκαρισμένος» από το εύρος της καταστροφής και τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων έπειτα από ένα μήνα συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπήρξαν παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης που αφορούν την προστασία των πολιτών στις ένοπλες συρράξεις.

Έπειτα από τριήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη Γάζα, ο Πέτερ Μάουρερ δήλωσε «βαθιά αναστατωμένος και σοκαρισμένος από τις επιπτώσεις της βίας στον άμαχο πληθυσμό», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ιερουσαλήμ.

«Οι Συμβάσεις της Γενεύης καταρτίστηκαν για να προστατεύουν και να βοηθούν τους ανθρώπους και δεν μπορώ να είμαι ευχαριστημένος (. . .) όταν παρατηρούμε μια τέτοια καταστροφή και τόσα θύματα», δήλωσε ο Μάουρερ.

Σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης, στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων απαγορεύεται κάθε επίθεση εναντίον πολιτών ή της περιουσίας τους, ενώ απαγορεύεται και κάθε επίθεση εναντίον στρατιωτικών στόχων αν πρόκειται από τη φύση της να προκαλέσει μεγάλες απώλειες ζωών μεταξύ των αμάχων ή δυσανάλογες καταστροφές στην περιουσία τους και στο περιβάλλον.

Το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο προβλέπει επίσης ότι ο άμαχος πληθυσμός και όσοι δε συμμετέχουν στις εχθροπραξίες, όπως οι ασθενείς, οι τραυματίες και οι κρατούμενοι, πρέπει να προστατεύονται και να αντιμετωπίζονται σε κάθε περίπτωση με αξιοπρέπεια.

Ο Μάουρερ σημείωσε επίσης ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» όσον αφορά στην καλή θέληση και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών ώστε να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες από τη βία και να αντιμετωπιστεί «το τεράστιο κενό» μεταξύ των αναγκών του πληθυσμού και τις ικανότητες των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο πεδίο.

Στο μεταξύ, μια ομάδα 13 βρετανικών ανθρωπιστικών οργανώσεων ξεκίνησε σήμερα (7/8) μια εκστρατεία με την οποία ζητεί δωρεές για να βοηθήσει τον πληθυσμό της Γάζας, ένα αίτημα που υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση.

Η Disaster Emergency Committee (DEC), στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις Oxfam, Care International, Save the Children και ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός, απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση δωρεών για τη Γάζα, μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων που μεταδόθηκαν από τα βρετανικά ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις.

Η DEC, 11 από τα 13 μέλη της οποίας δραστηριοποιούνται στη Γάζα, υπογράμμισε ότι ο πληθυσμός του παλαιστινιακού θύλακα δε διαθέτει επαρκή πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και ότι τα τρία τέταρτα των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων του δεν έχουν παρά περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό και υπηρεσίες υγιεινής.

Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι για κάθε λίρα που θα προσφέρεται από τους Βρετανούς εκείνη θα προσφέρει ακόμη μία, μέχρι τα δύο πρώτα εκατομμύρια δωρεών.

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Προσφέρθηκε να αγοράσει φαγητό σε ζητιάνο και του έβγαλε το μάτι!

Νότια Αφρική: Λιοντάρι επιτέθηκε σε οικογένεια! (video)

Βρετανία: Έψαχναν σε παμπ το Άγιο Δισκοπότηρο και βρήκαν μπολ… σαλάτας! (photos)

Βραζιλία: Αυτός είναι ο χειρότερος πόνος που μπορεί να υπομείνει άνθρωπος! (vid+phs)

Σταρ της Premier League απειλούσε να ρίψει οξύ στη φίλη του! (video+photos)

Νέα Ζηλανδία: Ψάρεψαν πτώμα σε συντρίμμια αεροσκάφους!