ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ καταγγέλλει τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο Ιράκ

Η ΕΕ καταγγέλλει τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο Ιράκ

«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τα οποία διαπράττονται στο βόρειο Ιράκ, όπου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) απειλούν πλέον την αυτόνομη επαρχία του Κουρδιστάν και χιλιάδες άμαχους κατήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις τελευταίες επιθέσεις του αποκαλούμενου ‘Ισλαμικού Κράτους’ και άλλων ενόπλων οργανώσεων στο Ιράκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) είπε ακόμα ότι της «προκαλεί φρίκη» η «ταχεία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στο βόρειο Ιράκ.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως μειονοτικοί, εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες λόγω των διωγμών και των παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στις περιοχές όπου προελαύνουν οι εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές, επισήμανε η Άστον.

«Ορισμένες από αυτές τις ενέργειες θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», εκτίμησε, προσθέτοντας: «Πρέπει να εξεταστούν το ταχύτερο ώστε οι δράστες τους να λογοδοτήσουν» για τα εγκλήματα αυτά.

H Κάθριν Άστον κάλεσε τέλος όλα τα μέρη «να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και να διευκολύνουν την διανομή βοήθειας».

Διαβάστε ακόμα:

Κίνα: Απίστευτη τιμωρία για τους οδηγούς που «τυφλώνουν» με τα φώτα τους! (photo)

Κίνα: Ποτάμι άλλαξε χρώμα σε μια νύχτα! (video+photos)

ΗΠΑ: Έκλεψε πανάκριβο ρολόι παριστάνοντας τον ανάπηρο! (video)

Βρετανία: Μυστήριο... μπύρας σε στοιχειωμένη παμπ!

Μαγευτικές φωτογραφίες από την Πανσέληνο σε όλο τον κόσμο

Σμύρνη: Ξεβράστηκε δελφίνι με δύο κεφάλια! (photo)

ΗΠΑ: Ζούσε με το πτώμα του συζύγου της, ταΐζοντάς το στα πουλιά!

Σ. Αραβία: Δε φαντάζεστε τι προκαλούσε τόσο συχνές αιμορραγίες στη μύτη του! (photo)