ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Το Σ.Α. του ΟΗΕ νομιμοποιεί τη Χαμάς

Νετανιάχου: Το Σ.Α. του ΟΗΕ νομιμοποιεί τη Χαμάς

To Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «προσδίδει νομιμότητα στις τρομοκρατικές οργανώσεις που δολοφονούν, όπως η Χαμάς» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη σύσταση μιας επιτροπής έρευνας για τη Γάζα.

Αυτή η επιτροπή, η σύσταση της οποίας ανακοινώθηκε προχθές, πρόκειται να ερευνήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας όπου μαίνεται εδώ και ένα μήνα ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με αποτέλεσμα περί τους 2000 νεκρούς από την παλαιστινιακή πλευρά και 67 από την ισραηλινή πλευρά.

Ο Νετανιάχου κάλεσε την επιτροπή «να διεξάγει έρευνες στη Δαμασκό, στη Βαγδάτη και στην Τρίπολη».

«Αντί να ερευνούν τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον των Ισραηλινών πολιτών και το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες, αντί να διεξάγουν έρευνες για τη σφαγή που (ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ διαπράττει εναντίον του λαού του ή εκείνη του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των Κούρδων (στο Ιράκ), ο ΟΗΕ αποφάσισε να έλθει και να ερευνήσει το Ισραήλ, τη μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, ένα δημοκρατικό κράτος που αντιδρά με νόμιμο τρόπο προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες του εναντίον της φονικής τρομοκρατίας» κατήγγειλε ο ίδιος, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε σε ένα δελτίο τύπου του γραφείου του.

Οι επικρίσεις εναντίον αυτής της επιτροπής πολλαπλασιάζονται στο Ισραήλ, που ήδη κατηγορείται για «εγκλήματα πολέμου» από μια παρόμοια επιτροπή μετά την επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ 2008- 2009.

«Τα αντισημιτικά συμπεράσματα της έκθεσης αυτής της επιτροπής έχουν γραφθεί εκ των προτέρων» κατηγόρησε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ στοχεύοντας κυρίως τον πρόεδρο της επιτροπής, Ουίλιαμ Σάμπας.

Παράλληλα ο Γενικός Ελεγκτής του Κράτους του Ισραήλ Γιόσεφ Σαπίρα ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μιας έρευνας για τους χειρισμούς των ισραηλινών κυβερνώντων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γραφείου του.

Αυτή η έρευνα θα εξετάσει τη διαδικασία της λήψης στρατιωτικών και πολιτικών αποφάσεων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης.

Διαβάστε επίσης:

Λωρίδα της Γάζας:Έχασε τη ζωή του Ιταλός δημοσιογράφος