ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Φέργκιουσον (vid)

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Φέργκιουσον (vid)

Η αγανάκτηση των διαδηλωτών για τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από τον αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον έχει φέρει την πόλη Φέργκιουσον στο Μισούρι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε μαύρους πολίτες και άνδρες της αστυνομίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μισούρι, Τζέι Νίξον, απαγόρευσε την κυκλοφορία από τις 00.00 το βράδυ έως τις 05.00 το πρωί.

«Αυτό δεν αποφασίστηκε για να κλείσουμε τα στόματα των κατοίκων του Φέργκιουσον, αλλά για να αποτρέψουμε τις ακραίες αντιδράσεις αυτών που εκμεταλλεύονται την ένταση των ημερών. Με την αυγή, η κοινότητα αυτή θα ξεκινήσει την προσπάθεια για απονομή δικαιοσύνης».

Οι πρώτες στιγμές μετά τη δολοφονία

Τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν της δολοφονίας του νεαρού Μάικλ Μπράουν από τον αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον, στο Φέργκιουσον του Μισούρι, κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ανέβασε το βίντεο στο facebook.

Ο άτυχος Μπράουν κατηγορείται ότι επιχείρησε αρχικά να κλέψει πούρα από μικροκατάστημα και εν συνεχεία το όπλο του αστυνομικού, ο οποίος και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ. Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα που έδωσε το βίντεο στο φως της δημοσιότητας, αλλά και τους υπόλοιπους που βρίσκονταν στο σημείο της δολοφονίας, ο 18χρονος έτρεχε και δέχθηκε τις σφαίρες πισώπλατα.

Από το περασμένο Σάββατο, όταν και σημειώθηκε το περιστατικό, μέχρι και σήμερα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα φορτισμένη στο Φέργκιουσον, καθώς οι μαύροι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί θεωρώντας ότι πρόκειται για ακόμη μία επίθεση που ως βάση της είχε τη φυλετική διάκριση. Οι αντιδράσεις είναι τόσο έντονες, που ο Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε να τοποθετηθεί δημόσια και να ζητήσει αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί νέα τραγωδία.

Δείτε το βίντεο που τραβήχτηκε δευτερόλεπτα μετά τη δολοφονία