ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ ανακοίνωσε πως το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει τις χώρες της Βαλτικής

Η Μέρκελ ανακοίνωσε πως το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει τις χώρες της Βαλτικής

Την αύξηση της στρατιωτικής κίνησης του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της στη Ρίγα της Λετονίας.

Η κ. Μέρκελ θέλησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των Λετονών, Εσθονών και Λιθουανών, καθώς οι τρεις χώρες έχουν έντονες ανησυχίες από τη διαμάχη Ρωσίας – Ουκρανίας, η οποία πιστεύεται πως μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Έτσι, στη σημερινή της ομιλία, τόνισε πως «Θέλω να υπογραμμίσω οτι το Άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ —το καθήκον να παράσχουμε αμοιβαία υποστήριξη— δεν είναι κάτι που υπάρχει μόνο στα χαρτιά, αλλά είναι κάτι με σάρκα και οστά».

Στη συνέχεια προανήγγειλε τη φύλαξη των συνόρων της Λιθουανίας από αέρα, μέσω πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών της Γερμανίας που δρουν για το ΝΑΤΟ. «Εμείς πρέπει τώρα να ενισχύσουμε αυτό με επιπλέον στρατιωτικά γυμνάσια και ελιγμούς ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε άμεσα και χωρίς δισταγμούς. Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να έχουμε τις υποδομές στις χώρες της Βαλτικής για να αντιδράσουμε ταχέως».

Η Άγγελα Μέρκελ είπε επίσης ότι οι ηγέτες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα συζητήσουν το θέμα αυτό στη Σύνοδο του Κάρντιφ στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου και ότι εκείνη αναμένει ότι θα καταλήξουν σε μια κοινή θέση.

«Δεν θα έχουμε σταθμεύουν μόνιμα μάχιμα στρατεύματα» στις χώρες αυτές «αλλά θα ενισχύσουμε την συμμετοχή μας με άλλους τρόπους. . . θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εγγυηθούμε ότι, εάν η Λετονία αντιμετωπίσει δυσκολίες, το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να βοηθήσει αμέσως» προσέθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η πρωθυπουργός της Λετονίας τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν «μεταβάλει εκ θεμελίων το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη».

«Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Όλοι μας πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και πρέπει να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση» υποστήριξε.