ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: 19 εκτελέσεις θανατοποινιτών μέσα σε δυο εβδομάδες

Σαουδική Αραβία: 19 εκτελέσεις θανατοποινιτών μέσα σε δυο εβδομάδες

Η Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει στην εκτέλεση 19 ανθρώπων από την 4η Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, εκ των οποίων οι οκτώ θανατώθηκαν για μη βίαια εγκλήματα και ένα πρόσωπο διότι ασκούσε «μαγεία», βάσει του κατηγορητηρίου.


Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πιθανόν είναι προγραμματισμένες κι άλλες εκτελέσεις θανατοποινιτών. Οικογένειες ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών έχουν εκφράσει το φόβο τους για τους οικείους τους.

«Οποιαδήποτε εκτέλεση προκαλεί αποτροπιασμό, αλλά οι εκτελέσεις για εγκλήματα όπως η εμπορία ναρκωτικών ή η μαγεία, που δεν έχουν αποτέλεσμα απώλειες ανθρωπίνων ζωών, είναι ιδιαίτερα στυγερές», ανέφερε η Σάρα Λία Ουίτσον, στέλεχος του Παρατηρητηρίου.

Οι θανατώσεις γίνονται συνήθως με αποκεφαλισμό των καταδικασμένων στην εσχάτη των ποινών με τη χρήση ξίφους και πολύ συχνά είναι δημόσιες. Οι εκτελέσεις γίνονται γνωστές κατά κανόνα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου, το SPA, που μεταδίδει σχετικά δελτία Τύπου των αρχών.