ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Άρνηση της Τεχεράνης σε επιθεωρητές της IAEA

Ιράν: Άρνηση της Τεχεράνης σε επιθεωρητές της IAEA

Το Ιράν αρνείται στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IASEA) να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στη στρατιωτική εγκατάσταση του Παρσίν, κοντά στην Τεχερανη, δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Άμυνας, ο στρατηγός Χοσεΐν Ντεγκάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.


"Η υπηρεσία πραγματοποίησε πολλές επισκέψεις στο Παρσίν, έλαβε δείγματα, αλλά δεν βρήκε τίποτε το παράνομο (...) Κατά συνέπεια, ουδείς λόγος υφίσταται για μια νέα επίσκεψη στο Παρσίν, διότι τίποτε καινούριο δεν έχει παρουσιασθεί από τις τελευταίες επιθεωρήσεις" που έγιναν το 2005, δήλωσε ο Ντεγκάν.

Η IAEA έχει ζητήσει επανειλημμένα να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στο Παρσίν, όπου υποπτεύεται πως έχουν διεξαχθεί δοκιμές συμβατικών εκρήξεων που μπορεί να εφαρμοσθούν στα πυρηνικά, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Η IAEA είχε κατηγορήσει, παρουσιάζοντας δορυφορικές φωτογραφίες, την Τεχεράνη ότι έκανε να εξαφανισθούν ενοχοποιητικά ίχνη στο Παρσίν.

Ο Ντεγκάν υπογράμμισε επίσης πως το Ιράν αρνείται "να παραδώσει στην IAEA πληροφορίες για τους επιστήμονες οι οποίοι εργάζονται στην αμυντική βιομηχανία".