ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ασχολίαστες οι φήμες για την πληρωμή λύτρων

Γερμανία: Ασχολίαστες οι φήμες για την πληρωμή λύτρων

Αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα, βάσει του οποίου πλήρωσε εκατομμύρια για την απελευθέρωση ενός ομήρου ο οποίος κρατούνταν από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η γερμανική κυβέρνηση.

«Δεν έχουμε να πούμε τίποτε γι' αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με το δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γερμανική κυβέρνηση εξασφάλισε τον Ιούνιο την απελευθέρωση ενός 27χρονου Γερμανού ομήρου, ο οποίος είχε απαχθεί πέρυσι στη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος.

Επικαλούμενη αξιωματούχους της ασφάλειας, η εφημερίδα αναφέρει πως την υπόθεση του εν λόγω ομήρου παρακολουθούσαν επί μήνες η ομοσπονδιακή εγκληματολογική υπηρεσία, το προσωπικό κρίσης του υπουργείου Εξωτερικών και η ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Η εφημερίδα αναφέρει στο δημοσίευμά της πως αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκαν ότι κατέβαλαν λύτρα οποιουδήποτε είδους.

Πολλές κυβερνήσεις αρνούνται ως γενικό κανόνα να πληρώνουν λύτρα, αλλά δημοσιογραφικές έρευνες έχουν αποκαλύψει πολλές υποθέσεις στις οποίες καταβλήθηκαν εκατομμύρια για την απελευθέρωση συλληφθέντων από μαχητές.

Τον Ιούλιο, οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» ανέφεραν πως η αλ-Κάιντα και συνεργαζόμενες οργανώσεις έχουν πάρει από το 2008 τουλάχιστον 125 εκατ. δολάρια σε λύτρα.

Το θέμα έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο μετά το φόνο του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος πρόσφατα αποκεφαλίσθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Μέσων ενημέρωσης, από την οικογένεια του Φόλεϊ είχαν ζητηθεί 132 εκατ. δολάρια ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του γιου τους. Η πολιτική των ΗΠΑ είναι να μην πληρώνουν λύτρα.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς» αναφέρει σε σημερινό (24/8) δημοσίευμά της πως οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προσδιορίσει την ταυτότητα του δολοφόνου του Φόλεϊ, ο οποίος μιλούσε με βρετανική προφορά στο βίντεο του βάρβαρου αποκεφαλισμού. Η ταυτότητα του άνδρα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Διαβάστε ακόμα:

Αυστραλία: Έδωσαν το «φιλί της ζωής» σε τραυματισμένο κοάλα! (video)

Βρετανία: Οι σοκαριστικές selfies – μήνυμα εναντίον του καρκίνου! (photos)

ΗΠΑ: Πυροσβέστες υπέστησαν ηλεκτροπληξία μπουγελώνοντας φοιτητές! (vid+phs)

Καναδάς: Αρκούδα βγήκε στη στροφή ποδηλάτη! (video)

Αρρωστημένο! Τζιχαντιστές έβαλαν παιδί να αναπαραστήσει τη δολοφονία του Φόλεϊ (photos)