ΚΟΣΜΟΣ

Παίρνει μέτρα η Αυστρία εναντίον υπόπτων τζιχαντιστών

Παίρνει μέτρα η Αυστρία εναντίον υπόπτων τζιχαντιστών

Μετά τη σύλληψη, αρχές της εβδομάδας, από τις αυστριακές αστυνομικές αρχές, δέκα προσώπων με την υποψία ότι σχεδίαζαν συμμετοχή τους ως τζιχαντιστές στον πόλεμο στη Συρία, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ανακοίνωσε την ενίσχυση με επιπλέον ειδικούς, των αυστριακών Υπηρεσιών Προστασίας του Συντάγματος για τις έρευνες εναντίον υπόπτων τζιχαντιστών.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί το πεδίο δράσης των επιπλέον ειδικών, ενώ για τακτικούς λόγους ασφαλείας, όπως είπε, η υπουργός δεν έδωσε στοιχεία ως προς το συνολικό αριθμό των υπαλλήλων αυτών των υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η κ. Μικλ-Λάιτνερ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προωθήσει μαζί με την Europol και την Interpol, τις έρευνες ως προς τους διαύλους διοχέτευσης Ευρωπαίων τζιχαντιστών προς Συρία και Ιράκ.

Η ίδια χαρακτήρισε ως «κυνική» την πρόταση να αφεθούν να φύγουν από την Αυστρία όλοι οι φανατικοί Μουσουλμάνοι, απορρίπτοντας και τη θέση του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου της αυστριακής αντιπολίτευσης, να ερευνηθούν όλοι οι Τσετσένοι που ζουν στην Αυστρία.

Ταυτόχρονα η υπουργός Εσωτερικών, αντιδρώντας στην επίθεση αγνώστου εναντίον δύο ηλικιωμένων μουσουλμάνων γυναικών την περασμένη Πέμπτη στη Βιέννη, προειδοποίησε διάφορους «λαϊκιστές» από την υποδαύλιση μίσους, επισημαίνοντας πως «αυτοί οι εμπρηστές είναι συνένοχοι, όταν γίνονται επιθέσεις εναντίον αθώων».

Στο μεταξύ εννέα από τους δέκα συλληφθέντες έχουν ήδη προφυλακιστεί με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ έγινε γνωστό πως μόνον ο ένας από τους δέκα είναι Αυστριακός και όλοι οι άλλοι Τσετσένοι με καθεστώς ασύλου στην Αυστρία, το οποίο και πρόκειται να ανακληθεί μέσα από διαδικασία που έχει δρομολογηθεί μετά την προφυλάκισή τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτουν οι Υπηρεσίες Προστασίας του Συντάγματος περίπου 130 τζιχαντιστές έχουν μεταβεί έως τώρα από την Αυστρία σε εμπόλεμες περιοχές στη Συρία και στο Ιράκ, από τους οποίους οι 40 είναι Αυστριακοί και οι υπόλοιποι αλλοδαποί.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Φόρεσε τα βατραχοπέδιλά του και αποκεφάλισε την οικιακή βοηθό...