ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόγκερ ανακάλυψε στρατόπεδο τζιχαντιστών από μια φωτογραφία

Μπλόγκερ ανακάλυψε στρατόπεδο τζιχαντιστών από μια φωτογραφία

Αυτό που δεν κατάφεραν οι μυστικές υπηρεσίες και ο στρατός το κατάφερε ένα μπλογκ ερευνητικής δημοσιογραφίας

Μελετώντας προσεκτικά μια φωτογραφίες και βίντεο, και με τη βοήθεια του Google Earth και του Flash Earth, ένας μπλόγκερ κατάφερε να εντοπίσει, από την ασφάλεια του γραφείου του στη Βρετανία, στρατόπεδο εκπαίδευσης των τζιχαντιστών στη Μοσούλη.

Το μπλογκ Bellingcat είχε ξεκινήσει, με χρηματοδότηση από δωρεές, πριν από δύο χρόνια ο Έλιοτ Χίγκινς στη Βρετανία. Ασχολείται αρκετά με τα θέματα της Μέσης Ανατολής και είχε γίνει διάσημος για την εμπεριστατωμένη κάλυψή του στο ζήτημα του συριακού εμφυλίου και τη ροή όπλων στις εμπόλεμες ζώνες -εκπλήσσοντας τους αναγνώστες τους όταν αποκάλυψε πως δεν είχε βρεθεί ποτέ στη Συρία.

Σε πρόσφατο ποστ, ο Χίγκινς έκανε την έκπληξη: με μοναδικά στοιχεία τις εικόνες από τα βίντεο που δίνουν οι ίδιοι οι τζιχαντιστές του Ιράκ στη δημοσιότητα, κατάφερε να εντοπίσει πού βρισκόταν στρατόπεδο εκπαίδευσης των μαχητών στην, υπό τον έλεγχο του IS, Μοσούλη.

Στις εικόνες, όπως εξηγεί, οι μαχητές εμφανίζονται να κάνουν ασκήσεις με φόντο ένα σημείο με αριθμό γεφυρών πάνω από ένα μεγάλο ποταμό. Μετά από έρευνα, κατέληξε πως η πόλη θα έπρεπε να είναι η Μοσούλη, οπότε το ποτάμι θα ήταν ο Τίγρης και άρα έμενε να βρει εκείνες τις γέφυρες.

Συνεκτιμώντας τη θέση και την απόσταση των γεφυρών στα πλάνα, κατάφερε να εντοπίσει περίπου το σημείο. Περισσότερα στοιχεία έδωσαν ένα κτίριο που εμφανιζόταν σε άλλες φωτογραφίες, όπως και ακόμη φανάρια και μία πινακίδα σε γέφυρα που κατάφερε επίσης να δει σε άλλο site, το Panoramio.

Ο εντοπισμός του στρατοπέδου μπορεί να μην συνεισφέρει καθοριστικά στη μάχη κατά των τζιχαντιστών (σε τελική ανάλυση, το IS δεν κρυβόταν στη Μοσούλη), αλλά χρησιμοποιείται από τον Χίγκινς για να αποδείξει ότι η μέθοδός του έχει αποτέλεσμα.

Στο μπλογκ του παρουσιάζει προσπάθειες να εντοπίσει, με τα ίδια μέσα, χώρους εκπαίδευσης φιλορώσων ενόπλων στην Ουκρανία ή ακόμη και το μέρος στο οποίο είχε γυριστεί το βίντεο του αποκεφαλισμού του Τζέιμς Φόλεϊ.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι κατέληξαν στον ράπερ...