ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Νεκρός Ισραηλινός λίγο πριν την έναρξη της μόνιμης εκεχειρίας

Γάζα: Νεκρός Ισραηλινός λίγο πριν την έναρξη της μόνιμης εκεχειρίας

Από τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) θα ισχύσει η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA και επιβεβαίωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, την ίδια ώρα που ένας ακόμη Ισραηλινός σκοτώθηκε από έναν όλμο ο οποίος εκτοξεύθηκε από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Θα εκδώσουμε μια ανακοίνωση ως τις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) με την οποία θα ενημερώνουμε ότι επιτεύχθηκε μια μακράς διάρκειας εκεχειρία μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, έπειτα από την οποία θα επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο Κάιρο», δήλωσε ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος.

Μόλις τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ο Αμπάς αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία προβλέπει κυρίως «την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας», τον οποίο επέβαλε το Ισραήλ το 2006, και αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων, διευκρίνισε Παλαιστίνιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Η Αίγυπτος μας ενημέρωσε ότι το Ισραήλ δέχθηκε την παλαιστινιακή πρόταση για μια εκεχειρία», δήλωσε νωρίτερα ο Χάλεντ αλ Μπατς που εκπροσωπεί τον Ισλαμικό Τζιχάντ στις συνομιλίες στην Αίγυπτο.

Από την πλευρά του, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς, σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και αναμένουμε μια ανακοίνωση από το Κάιρο».

Μόλις έγινε γνωστή η επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία, Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του κεντρικού και νότιου Ισραήλ, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον της Γάζας, σκοτώνοντας τρεις Παλαιστίνιους στη Ράφα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ Κούντρα.

Στο μεταξύ, ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από όλμο που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της περιοχής Εσκόλ που βρίσκεται στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά…

Διαβάστε ακόμα:

Σουδάν: Συνετρίβη ελικόπτερο του ΟΗΕ – Αγνοείται η τύχη του πληρώματος