ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Όμηρος έκανε μαθήματα στα παιδιά των απαγωγέων!

Πακιστάν: Όμηρος έκανε μαθήματα στα παιδιά των απαγωγέων!

Ένας Πακιστανός πανεπιστημιακός, τον οποίο απελευθέρωσε ο στρατός έπειτα από 4 χρόνια αιχμαλωσίας του από τους Ταλιμπάν, αφηγήθηκε ότι συνάντησε τον πρώην τους ηγέτη Χακιμουλάχ Μεχσούντ, που σκοτώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από αμερικανικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά και ότι παρέδιδε μαθήματα αγγλικών και μαθηματικών στα παιδιά των δεσμωτών του.

Τα μέλη του Κινήματος των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP) είχαν απαγάγει το Σεπτέμβριο του 2010 τον Άτζμαλ Χαν, αντιπρύτανη του πανεπιστημίου Ισλαμία στην Πεσάβαρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Ο Χαν είχε εμφανιστεί σε βίντεο των Ταλιμπάν να απευθύνει έκκληση στις αρχές να διαπραγματευτούν την απελευθέρωσή του, όμως οι συζητήσεις με τους αντάρτες δεν είχαν καρποφορήσει ποτέ, καθώς οι τελευταίοι απαιτούσαν σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση σημαντικών διοικητών των ανταρτών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα, ο πακιστανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν σώο και αβλαβή τον Άτζμαλ Χαν» χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για την απελευθέρωσή του.

«Αυτοί που με απήγαγαν και έρχονταν να με δουν έδειχναν σεβασμό προς το πρόσωπό μου. Δε με βασάνισαν... όμως το να είσαι μακριά από το σπίτι σου είναι βασανιστήριο από μόνο του» δήλωσε ο Χαν σε μια ομάδα δημοσιογράφων.

«Κατά τη διάρκεια της κράτησής μου, πέρασα χρόνο με τον Χακιμουλάχ Μεχσούντ» τον πρώην αρχηγό του TTP, είπε ο Χαν.

«Οι Ταλιμπάν μου έδωσαν ένα ραδιόφωνο, γεγονός που μου επέτρεψε να παρακολουθώ την επικαιρότητα στο Αφγανιστάν και σε διεθνές επίπεδο» είπε ο πρώην όμηρος, ο οποίος επίσης παρέδιδε μαθήματα στα παιδιά των ανταρτών.

«Μία ημέρα ήρθαν να με δουν δύο παιδιά και άρχισα να τους κάνω μάθημα. Ο αριθμός των μαθητών αυξανόταν προοδευτικά και στο τέλος δίδασκα αγγλικά και μαθηματικά σε 32 παιδιά των Ταλιμπάν», είπε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας από το Πακιστάν, ο Χαν απελευθερώθηκε στο βόρειο Ουαζιριστάν, την ζώνη όπου ζουν φυλές στα σύνορα με το Αφγανιστάν.