ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Προελαύνουν οι ισλαμιστές αντάρτες - Μαίνονται οι μάχες

Συρία: Προελαύνουν οι ισλαμιστές αντάρτες - Μαίνονται οι μάχες

Στην πόλη Κουνέιτρα της Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, όπου ενεπλάκησαν σε σφοδρές μάχες με συριακά κυβερνητικά στρατεύματα, προέλασαν τη Δευτέρα (1/9) οι ισλαμιστές αντάρτες.

Οι μάχες ανάμεσα στους αντάρτες (στην πλειονότητά τους ανήκουν στο Μέτωπο αλ Νόσρα, μια οργάνωση η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα) και τις συριακές δυνάμεις μαίνονται κοντά στο συνοριακό φυλάκιο της Κουνέιτρα, το οποίο είχαν καταλάβει οι αντικαθεστωτικοί την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αντάρτες κατέλαβαν σήμερα την περιοχή Νταουάρ αλ Άλαμ, κατά το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία.

«Οι σφοδρές μάχες επικεντρώνονται τώρα κοντά στο χωριό Χαμιντίγε αφού οι μαχητές του (Μετώπου) αλ Νόσρα και οι Ισλαμικές ταξιαρχίες εξαπέλυσαν επίθεση για να αποσπάσουν τον έλεγχο της περιοχής από τα στρατεύματα του καθεστώτος», επισήμανε η οργάνωση.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε παράλληλα ότι ο στρατός έχει αρχίσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον «θέσεων των τρομοκρατών» στην Κουνέιτρα.

Την Κυριακή, το Μέτωπο αλ Νόσρα ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε 45 κυανόκρανους του ΟΗΕ από τα νησιά Φίτζι, σε αντίποινα για τη «συνεργασία των ΗΕ» με τη συριακή κυβέρνηση.

Οι στρατιωτικοί αυτοί ανήκουν στη δύναμη η οποία επιτηρεί την ουδέτερη ζώνη στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Παράλληλα, η ΜΚΟ Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος, οργάνωση η οποία έχει αποσχιστεί από την αλ Κάιντα, ότι πρόσφατα χρησιμοποίησε όπλα διασποράς σε τουλάχιστον μία τοποθεσία στη βόρεια Συρία.

Τα όπλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από το ΙΚ κατά τη διάρκεια των μαχών στις οποίες ενεπλάκησαν οι δυνάμεις του με Κούρδους στο χωριό Άιν αλ Άραμπ στη βόρεια επαρχία Χαλέπι, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανέφερε η οργάνωση.

«Οποιαδήποτε χρήση όπλων διασποράς οφείλει να καταδικάζεται, αλλά η καλύτερη απάντηση είναι όλα τα κράτη να ενταχθούν στη διεθνή συνθήκη με την οποία καταδικάζονται και να εργαστούν από κοινού για να απαλλαγεί ο κόσμος από αυτά», επισήμανε ο Στιβ Γκους, επικεφαλής της διεύθυνσης του HRW για τα οπλικά συστήματα.

Το HRW είχε καταγγείλει στο παρελθόν και τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις για τη χρήση 249 βομβών διασποράς από τα μέσα του 2012 στον συριακό πόλεμο, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες και βίντεο. Η Συρία δεν είχε επικυρώσει το 2008 τη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει αυτά τα όπλα, όπως εξάλλου και οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι πάνω από 191 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο της Συρίας από τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, οι συριακές αρχές συνέλαβαν έναν φιλοκυβερνητικό ακτιβιστή ο οποίος άρχισε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης μια εκστρατεία καλώντας την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για εκατοντάδες αγνοούμενους στρατιώτες, σύμφωνα με συμπολίτες του και ακτιβιστές.

Η σύλληψη και η εξαφάνιση του Μουντάρ Χάσαν Χάντουρ, την Παρασκευή, σηματοδοτεί μια σπάνια δημόσια εκδήλωση αντίθεσης στον Άσαντ στις τάξεις των Αλαουιτών.

Διαβάστε ακόμα:

Καλιφόρνια: Συγκλονιστικό βίντεο από εστιατόριο την ώρα του σεισμού!

Βρετανία: Η πιο επικίνδυνη selfie σε διάσημο γκρεμό αυτοκτονιών! (video)

Κένυα: Εργαζόμενοι νεκροτομείου έκοψαν τα γεννητικά όργανα νεκρής γυναίκας!

Ιαπωνία: Μαραθώνιος χουφτώματος πορνοστάρ για φιλανθρωπικό σκοπό! (pics)

Σκηνές Αποκάλυψης: Ακρίδες σκόρπισαν τον τρόμο στη Μαδαγασκάρη! (video)

Διαβολικό Κινεζάκι: Του έκοψε το σχοινί ασφαλείας στον 8ο όροφο! (photos)