ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Απειλές για θανάτωση ομήρων από το Μέτωπο Αλ Νόσρα

Συρία: Απειλές για θανάτωση ομήρων από το Μέτωπο Αλ Νόσρα

Ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζονται εννέα Λιβανέζοι αστυνομικοί και στρατιώτες οι οποίοι κρατούνται ως όμηροι, έδωσε στη δημοσιότητα το Μέτωπο Αλ Νόσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στη χώρα, απειλώντας ότι θα θανατωθούν αν η Χεζμπολάχ δεν απεμπλακεί από τον συριακό εμφύλιο.

Το βίντεο, που διαρκεί 30 λεπτά, δείχνει τους ομήρους καθισμένους μπροστά από ένα λάβαρο της σουνιτικής οργάνωσης. Ένας από αυτούς ρωτάει γιατί θα πρέπει «να πληρώσει ο ίδιος» το τίμημα της εμπλοκής της Χεζμπολάχ στον πόλεμο. Ένας άλλος δηλώνει ότι αν η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση συνεχίσει να πολεμά στο πλευρό του συριακού καθεστώτος, τότε «θα βάψει τα χέρια της με το αίμα μας».

Στις 23 Αυγούστου το Μέτωπο Αλ Νόσρα είχε δημοσιοποιήσει ένα άλλο βίντεο με τους ομήρους, καλώντας και πάλι τη Χεζμπολάχ να αποσύρει τους μαχητές της από τη Συρία.

Οι εννέα στρατιώτες και αστυνομικοί ήταν μεταξύ των 35 ανθρώπων που απήχθησαν πριν από περίπου έναν μήνα, στις 2 Αυγούστου, από την κοινότητα Άρσαλ του Λιβάνου κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των τζιχαντιστών που είχαν περάσει τα σύνορα. Οι όμηροι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και κρατούνται από το Μέτωπο Αλ Νόσρα, από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και από τη συριακή ισλαμιστική οργάνωση Τζαΐς αλ Ισλάμ. Το Ισλαμικό Κράτος αποκεφάλισε την περασμένη εβδομάδα έναν από τους στρατιώτες και ανάρτησε το βίντεο με την εκτέλεσή του.

Οι απαγωγείς ζητούν αφενός την αποχώρηση της Χεζμπολάχ από τη Συρία και αφετέρου την ανταλλαγή των ομήρων με ισλαμιστές που κρατούνται στον Λίβανο.
Επισήμως, η Βηρυτός αρνείται κατηγορηματικά κάθε διαπραγμάτευση με τους τζιχαντιστές.

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπέγραψαν Κίεβο και φιλορώσοι