ΚΟΣΜΟΣ

Ποροσένκο: Το Σάββατο ξεκινά η ανταλλαγή αιχμαλώτων

Ποροσένκο: Το Σάββατο ξεκινά η ανταλλαγή αιχμαλώτων

Αύριο, Σάββατο, θα ξεκινήσει κατά τα φαινόμενα η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο.

Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του περιεχομένου της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, αυτή συμπεριλαμβάνει την ανταλλαγή αιχμαλώτων, την παραμονή των δυνάμεων των δύο πλευρών στις θέσεις όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή και την επαλήθευση της τήρησης της κατάπαυσης του πυρός από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Το NATO εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «πολιτικής διαδικασίας» για τον τερματισμό της σύρραξης στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο καλωσόρισε τη συμφωνία και ανακοίνωσε πως ελπίζει να εφαρμοστεί «όρο προς όρο».

Η ρωσική προεδρία «καλωσορίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου στο Μινσκ», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Πεσκόφ επισήμανε πως η συμφωνία ακολουθεί τις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβαν ο Πούτιν και ο Ποροσένκο, και πρόσθεσε πως η Μόσχα «ελπίζει πως όλες οι πρόνοιες που περιλήφθηκαν στο έγγραφο και οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα τηρηθούν αυστηρά και θα επαληθευτούν διεξοδικά από τα μέρη» και πως «η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου η κρίση στην Ουκρανία διευθετηθεί πλήρως».

Η συμφωνία προβλέπει ότι η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ στις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, στη Μαριούπολη οι εχθροπραξίες σταμάτησαν μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για την εκεχειρία.

Διαβάστε επίσης:

Οι αντάρτες λένε ότι μπήκαν στη Μαριούπολη, η κυβέρνηση το διαψεύδει