ΚΟΣΜΟΣ

«Δε συμφωνούν όλες οι χώρες–μέλη της ΕΕ για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας»

«Δε συμφωνούν όλες οι χώρες–μέλη της ΕΕ για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας»

Έκτακτη συνεδρίαση, με αντικείμενο συζήτησης την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας «καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στο θέμα αυτό», θα πραγματοποιήσουν οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δε συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο ή ποια κράτη διαφωνούν με τις κυρώσεις.

Σύμφωνα με μια άλλη πηγή πάντως, η συνάντηση αυτή αφορά «τους όρους εφαρμογής των κυρώσεων», οι οποίες επρόκειτο να ισχύσουν από αύριο, μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Αρχικά, το νέο πακέτο των κυρώσεων που συμφωνήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής επρόκειτο να οριστικοποιηθεί μέσω μιας έγγραφης διαδικασίας, όπως είχε εξηγήσει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν. Δόθηκε όμως παράταση μέχρι τις 19:00, ενώ κατόπιν ανακοινώθηκε ότι συγκαλούνται εκτάκτως, την ίδια ώρα, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών.

Υπενθυμίζεται ότι Τσεχία και Σλοβακία είχαν διαφωνήσει την περασμένη εβδομάδα στην επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων στη Μόσχα, ωστόσο το Σάββατο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δήλωσαν ικανοποιημένες από τα μέτρα που εγκρίθηκαν μια μέρα νωρίτερα.

Οι νέες κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και Transneft στις κεφαλαιαγορές, ενώ ενισχύουν επίσης τα μέτρα που αφορούν την πώληση αγαθών «διπλής χρήσης», στρατιωτικής πολιτικής στη Ρωσία, αλλά και της ευαίσθητης τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα.

Διαβάστε ακόμα:

Φλεγόμενο UFO αναστάτωσε την Ισπανία! (videos)