ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Ο Αμπντουλά διεκδικεί την νίκη στις εκλογές

Αφγανιστάν: Ο Αμπντουλά διεκδικεί την νίκη στις εκλογές

O υποψήφιος Αμπντουλά Αμπντουλά διεκδίκησε εκ νέου σήμερα τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του Αφγανιστάν, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι η ανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ θα επέτρεπε να ξεπεραστεί σύντομα το εκλογικό αδιέξοδο.


Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Καμπούλ, ο Αμπντουλά επανέλαβε ότι μόνο οι μαζικές νοθείες προς όφελος του αντιπάλου του Άσραφ Γάνι του έχουν στερήσει τη νίκη σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται κρίσιμη για τη σταθερότητα της χώρας εν όψει της απόσυρσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματισθεί για το τέλος του 2014.

«Εμείς έχουμε κερδίσει αυτές τις εκλογές καταμετρώντας πραγματικές και μη αμφισβητήσιμες ψήφους» υπογράμμισε ο Αμπντουλά.

«Δεν θα αποδεχθούμε μία δόλια εκλογική αναμέτρηση και δεν θα αποδεχθούμε ούτε για μία ημέρα μία δόλια κυβέρνηση να κυβερνήσει την χώρα» προσέθεσε ο ίδιος.
Ο Αμπντουλά κατηγόρησε την ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή του Αφγανιστάν (IEC), όπως και την τωρινή κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ότι έχουν ταχθεί υπέρ του αντιπάλου του.

«Οι εκλογές έχουν μεταμορφωθεί σε μια καταστροφή εξαιτίας της προδοσίας της εκλογικής επιτροπής, στην οποία η (τωρινή) κυβέρνηση επίσης συμμετέχει ενεργά» επισήμανε.

«Η επιτροπή δεν σκοπεύει να αποκαλύψει τη νοθεία, καθώς συμμετέχει σε αυτή. Σήμερα, η εκλογική διαδικασία βρίσκεται σε ένα πλήρες αδιέξοδο».

Πάντως ο υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο του Αφγανιστάν προέτρεψε τους υποστηρικτές του να αποφύγουν τη βία στην αυριανή επέτειο της δολοφονίας του πρώην πολεμάρχου Άχμεντ Σαχ Μασούντ, του ‘λιονταριού του Παντσίρ’, ο οποίος δολοφονήθηκε το Σεπτέμβριο του 2001 από την αλ Κάιντα. Ο Μασούντ ήταν επικεφαλής της αντίστασης κατά των Ταλιμπάν και είχε επίσης πολεμήσει εναντίον της σοβιετικής εισβολής.

«Ζητώ από τους πολίτες του Αφγανιστάν και τους υποστηρικτές να μην εμπλέξουν τις εκδηλώσεις για την ημέρα του μάρτυρά μας με πολιτικά θέματα» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν: Θανατική ποινή σε επτά άνδρες για ομαδικό βιασμό