ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλύφθηκε πλοίο που εξαφανίστηκε στην Αρκτική πριν 167 χρόνια! (pics)

Ανακαλύφθηκε πλοίο που εξαφανίστηκε στην Αρκτική πριν 167 χρόνια! (pics)

Βρέθηκε το ένα από τα δύο εξερευνητικά πλοία που είχαν εξαφανιστεί στην Αρκτική πριν από 167 χρόνια!

Ο πρωθυπουργλός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι σαφές για ποιο από τα δύο εξερευνητικά πλοία πρόκειται αλλά είναι σίγουρα ένα από αυτά σύμφωνα με τις φωτογραφίες.

Ο Sir John Franklin οδήγησε τα δύο πλοία και 129 άνδρες το 1845 για να χαράξει το Βορειοδυτικό Πέρασμα στην καναδική Αρκτική.

Η εξαφάνιση των πλοίων ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της βικτωριανής έρευνας.

Η καναδική κυβέρνηση άρχισε να ψάχνει για τα πλοία του Franklin το 2008 ως μέρος μιας στρατηγικής κίνησης για να διεκδικήσει την κυριαρχία του Καναδά πάνω από το Βορειοδυτικό Πέρασμα, το οποίο έχει πρόσφατα γίνει προσβάσιμο στη ναυτιλία, λόγω της τήξης των πάγων της Αρκτικής.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η φετινή Victoria Strait εκστρατεία κατάφερε να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Καναδά, με την ανακάλυψη ενός από τα δύο πλοία που ανήκουν στο εξερευνητή Franklin », δήλωσε ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.

«Βρίσκοντας το πρώτο σκάφος θα καταφέρουμε αναμφίβολα να εντοπίσουμε το αδελφό πλοίο του και να μάθουμε ακόμη περισσότερα για το τι συνέβη στο πλήρωμα της εκστρατείας του Franklin»

Η απώλεια του HMS Erebus και του HMS Terror προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες στην ιστορία τη δεκαετία του 1848-1859.

Το μυστήριο έχει συμπαρασύρει πολλούς ανθρώπους από πολλές γενιές επειδή κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι ακριβώς συνέβη στο πλήρωμα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα πλοία που χάθηκαν όταν κόλλησαν στον πάγο κοντά στο νησί του King William και ότι τα πληρώματα τους τα εγκατέλειψαν σε μια μάταιη προσπάθεια να σωθούν.

Σύμφωνα μάλιστα με ιστορικούς οι άντρες, απελπισμένοι για τροφή, κατέφυγαν στον κανιβαλισμό πριν πεθάνουν.

Η σύζυγος του Sir John Franklin προσπάθησε να τον βρει ξεκινώντας μαζί με πέντε πλοία για να αναζητήσειτο σύζυγο της ενώ άφηνε ακόμα και δοχεία τροφίμων στον πάγο στην απεγνωσμένη της ελπίδα ότι θα τους βρουν.

Τρία πτώματα ανακαλύφθηκαν μετά από έναν αιώνα, στη δεκαετία του 1980 και στα οποία βρέθηκε υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο. Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι τα μέλη του πληρώματος, 129 στον αριθμό δηλητηριάστηκαν από διαρροή μολύβδου από τα συγκολλημένα τσίγκινα δοχεία τους.

Μία πιο πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν ήταν αρκετά όξινο για να συμβεί κάτι τέτοιο και ο μόλυβδος ήταν πιο πιθανό να προέρχεται από το εσωτερικό σύστημα σωληνώσεων των πλοίων.

Η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη του Βορειοδυτικού Περάσματος, το οποίο εκτείνεται από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό μέσω του αρχιπελάγους της Αρκτικής.

Η ανακάλυψη των πλοίων του Franklin θεωρείται μία από τις πιο περιζήτητες ανακαλύψεις στη θαλάσσια αρχαιολογία.

Μια ομάδα Καναδών δυτών και αρχαιολόγων προσπαθούσαν να βρουν τα πλοία από το 2008.

Δείτε τις εικόνες

Διαβάστε επίσης: Εντεκάχρονος βρήκε σπαθί ηλικίας 3.000 ετών σε... ποτάμι! (pic)