ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έχει εκλεγεί πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Βέλγου Χέρμαν φαν Ρομπάι, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του μετά από επτά χρόνια στην εξουσία και έχοντας να επιδείξει μια αδιάλειπτη ανάπτυξη για τη χώρα.


Ως η πιθανότερη διάδοχός του στην πρωθυπουργία εμφανίζεται η Εύα Κόπατς, η νυν πρόεδρος της Δίαιτας (κοινοβούλιο) και στενή σύμμαχός του.

Η εκλογή του Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θεωρήθηκε στην Πολωνία ως μεγάλη επιτυχία για τη χώρα και τα ποσοστά του κόμματός του, της κεντροδεξιάς Πλατφόρμας Πολιτών (PO) σημείωσαν σαφή άνοδο στις δημοσκοπήσεις ξεπερνώντας για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες το ποσοστό του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος PiS. Το ερωτηματικό είναι εάν αυτό το "φαινόμενο του Τουσκ" θα έχει αρκετή διάρκεια ώστε να διασφαλίσει τη νίκη του PO στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2015.

Ο Τουσκ υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι ο οποίος αναμένεται ότι θα την κάνει δεκτή την Πέμπτη, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαλγκορζάτα Κιντάβα-Μπλόνσκα.

Ο Κομορόφσκι θα έχει στη διάθεσή του δύο εβδομάδες —το αργότερο μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου— προκειμένου να ορίσει τον διάδοχο του Τουσκ. Πιθανολογείται όμως ότι θα το κάνει νωρίτερα, δεδομένου ότι μετά τις 20 του μηνός θα αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη αρχικά στην Ολλανδία και κατόπιν στις ΗΠΑ.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός πάντως, το κόμμα του Τουσκ και το μικρό Αγροτικό Κόμμα (PSL) έχουν ήδη προτείνει την Εύα Κόπατς για την πρωθυπουργία.

Διαβάστε επίσης: Ανακαλύφθηκε πλοίο που εξαφανίστηκε στην Αρκτική πριν 167 χρόνια! (pics)