ΚΟΣΜΟΣ

Εσθονός αστυνομικός κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ρωσικές αρχές

Εσθονός αστυνομικός κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ρωσικές αρχές

Για κατασκοπεία κατηγορείται από τις ρωσικές εισαγγελικές αρχές ένας Εσθονός αστυνομικός που σύμφωνα με τη Μόσχα συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στη Ρωσία αλλά σύμφωνα με το Ταλίν απήχθη ενώ βρισκόταν στο έδαφος της χώρας του, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του, Νικολάι Πολοζόφ.


Ο Έστον Κόχβερ συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή και με βάση το κατηγορητήριο που του απαγγέλθηκε κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών. Ο δικηγόρος τόνισε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι "αβάσιμες".

Οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες (FSB) είχαν ανακοινώσει ότι ο Κόχβερ συνελήφθη στη βορειοδυτική Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Εσθονία, ενώ επιχειρούσε να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση συλλογής πληροφοριών. Στην κατοχή του βρέθηκαν ένα πιστόλι, σφαίρες, 5.000 ευρώ και "ειδικός εξοπλισμός για παράνομες καταγραφές" καθώς και "υλικό που προφανώς προοριζόταν για μια επιχείρηση κατασκοπείας".

Ωστόσο οι αρχές της Εσθονίας υποστηρίζουν ότι ο αστυνομικός "αιχμαλωτίστηκε από αγνώστους που ήρθαν από τη Ρωσία ενώ εκτελούσε υπηρεσία στο εσθονικό έδαφος" και ότι "απήχθη δια της βίας".

Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου, οποίος κρατείται προσωρινά στα κρατητήρια της FSB στη Μόσχα, είπε ότι "τείνει να πιστέψει ότι ο Έστον Κόχβερ απήχθη".

Η σύλληψη του αστυνομικού έγινε δύο ημέρες μετά την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ταλίν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με στόχο να διαβεβαιώσει τις βαλτικές χώρες ότι οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν την ασφάλειά τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλη.

Διαβάστε επίσης: Ε.Ε.: Από αύριο οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας