ΚΟΣΜΟΣ

Συνεργασία μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ- Γαλλίας για την εξόντωση του ηγέτη της Σεμπάμπ

Συνεργασία μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ- Γαλλίας για την εξόντωση του ηγέτη της Σεμπάμπ

Οι υπηρεσίες κατασκοπείας της Γαλλίας συνεργάστηκαν με αυτές των ΗΠΑ για την επιχείρηση που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο του Άχμεντ Άμπντι Γκοντάν, του ηγέτη της σομαλικής ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανικό πλήγμα την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική προεδρία.


«Η Γαλλία και ο πρόεδρος της δημοκρατίας υποστήριξαν τη συνεργασία όσον αφορά τη συγκέντρωση πληροφοριών και τον συντονισμό» για το πλήγμα αυτό, ανέφερε η πηγή, επιβεβαιώνοντας εν μέρει πληροφορίες που δημοσίευσε το γαλλικό εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Le Point.

«Δεν διεξήχθη μια γαλλική επιχείρηση στο πεδίο, δεν συμμετείχαμε στην επέμβαση», διευκρίνισε πάντως η πηγή.

Ο Άχμεντ Άμπντι Γκοντάν ή Αμπού Ζουμπάιρ, 37 ετών, ήταν ένα πρόσωπο το οποίο συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο με τους 10 πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στις ΗΠΑ. Οι Σεμπάμπ ορκίστηκαν ότι θα τον «εκδικηθούν» κι ονόμασαν διάδοχό του τον Άχμεντ Όμαρ Αμπού Ομπάιντα.

Οι αρχές των ΗΠΑ ανέφεραν ότι ο Άχμεντ Άμπντι Γκοντάν σκοτώθηκε σε ένα πλήγμα με πυραύλους Hellfire και όπλα κατευθυνόμενα με λέιζερ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ανώτερων στελεχών των Σεμπάμπ στο νότιο τμήμα της Μογκαντίσου, της πρωτεύουσας της Σομαλίας.

Σύμφωνα με το περιοδικό Λε Πουάν, «τα στοιχεία που επέτρεψαν να διεξαχθεί αυτή η επιχείρηση —η ακριβής αναγνώριση του αυτοκινήτου του κι η διαδρομή που θα ακολουθούσε— διαβιβάστηκαν στο (αμερικανικό) Πεντάγωνο από την DGSE (σ.σ. την υπηρεσία κατασκοπείας της Γαλλίας) κατόπιν ρητής διαταγής του προέδρου της δημοκρατίας».

Ο Γκοντάν θεωρείτο ότι βρισκόταν πίσω από την απαγωγή, την 14η Ιουλίου 2009, δύο πρακτόρων της DGSE, ανέφερε ακόμη το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό. «Ο πρώτος, γνωστός με το ψευδώνυμο Μαρκ Ομπριέρ, κατάφερε να διαφύγει, αλλά ο δεύτερος, ο Ντενί Αλέξ, κρατήθηκε ως όμηρος από τον Γκοντάν υπό εξαιρετικά βάρβαρες συνθήκες», διευκρίνισε.

Την 11η Ιανουαρίου 2013 διεξήχθη μια επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του γαλλικού στρατού για την απελευθέρωσή του, η οποία όμως απέτυχε. Ο όμηρος και δύο μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκαν, όπως και τουλάχιστον δεκαεπτά μέλη των Σεμπάμπ.

Διαβάστε επίσης: Μητέρα Φόλεϊ: Η κυβέρνηση με απειλούσε