ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: «Ασπίδα» του πρωθυπουργού για τον άμαχο πληθυσμό

Ιράκ: «Ασπίδα» του πρωθυπουργού για τον άμαχο πληθυσμό

Την απόφαση να διατάξει την Πολεμική Αεροπορία του Ιράκ να σταματήσει τις επιχειρήσεις της σε πόλεις που κατοικούν άμαχοι, πήρε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Νωρίτερα φέτος ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστήριξαν πως οι αεροπορικές επιθέσεις του Ιράκ κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους έπληξαν άμαχο πληθυσμό και το γεγονός αυτό «θορύβησε» τον πρωθυπουργό, ο οποίος ενημέρωσε για το θέμα από τον λογαριασμό του στο twitter:

«Διέταξα την ιρακινή Πολεμική Αεροπορία να σταματήσει να πλήττει περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι, ακόμη και στις πόλεις που ελέγχει το ΙΣΙΣ».
Σουνίτες μουσουλμάνοι πρόκριτοι απαιτούσαν να ανασταλούν οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι, θέτοντας αυτό ως έναν από τους όρους για να υποστηρίξουν την —υπό σιιτική ηγεσία— κυβέρνηση και να στραφούν εναντίον του ΙΚ, που ελέγχει το ένα τρίτο του Ιράκ και μεγάλες περιοχές της Συρίας.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ Νικολάι Μλαντένοφ χαιρέτισε την ανακοίνωση αυτή, την οποία ο πρωθυπουργός Αμπάντι επανέλαβε σε μια συνέντευξη σχετικά με το πρόβλημα των εκτοπισμένων σήμερα στη Βαγδάτη.

«Η προστασία των αμάχων και η εγγύηση της ασφάλειάς τους είναι πρωταρχική προτεραιότητα για τα Ηνωμένα Έθνη», υπογράμμισε ο Μλαντένοφ.