ΚΟΣΜΟΣ

Αμερική και Βρετανία παρακολουθούσαν γερμανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Αμερική και Βρετανία παρακολουθούσαν γερμανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Συγκαλυμμένη πρόσβαση στο δίκτυο πολλών εταιρειών τηλεπικοινωνιών της Γερμανίας είχαν αποκτήσει η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται έγγραφα του πρώην συμβούλου της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ένα πρόγραμμα της NSA με το όνομα «Χάρτης του Θησαυρού», το οποίο περιλάμβανε κυρίως την παράνομη πρόσβαση στο δίκτυο της Deutsche Telekom και πολλών άλλων μικρότερων παρόχων, της επέτρεπε να φθάνει έως τις συσκευές που συνδέονται με το Διαδίκτυο: smartphones, υπολογιστές ή ταμπλέτες.

Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο το περιοδικό Der Spiegel χαρακτήρισε ως το «Google Earth του Διαδικτύου», χρησιμοποιείτο για να «σχεδιάσουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο» και να «κατασκοπεύουν το δίκτυο», συνεχίζει το περιοδικό.

Ούτε η NSA ούτε η GCHQ, η υπηρεσία της Βρετανίας που είναι αρμόδια για τις υποκλοπές επικοινωνιών, έχουν πάντως απαντήσει μέχρι στιγμής.

«Μια τέτοια επίθεση στον κυβερνοχώρο παραβιάζει ξεκάθαρα το γερμανικό νόμο», σχολίασε ο Κρίστιαν Στέφεν, επικεφαλής της εταιρείας Stellar, στον οποίο το περιοδικό υπέβαλε ένα έγγραφο της GCHQ όπου περιέχονταν κωδικοί πρόσβασης των πελατών της εταιρείας, καθώς και τα ονόματα ενός συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων.

Η Deutsche Telecom και η πάροχος υπηρεσιών τηλεφωνίας Netcologne, τις οποίες ενημέρωσε το περιοδικό, δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε κάποιο ύποπτο σύστημα, ούτε κάποια διαρροή δεδομένων. Σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής ασφαλείας της Deutsche Telecom, Τόμας Τσέρσις, «η πρόσβαση των ξένων μυστικών υπηρεσιών στο δίκτυό μας είναι απόλυτα απαράδεκτη»…

Διαβάστε ακόμα:

Φρικιαστικό ατύχημα: Καθρέφτης παραλίγο να τον αποκεφαλίσει! (pic)

ΗΠΑ: Γυναίκα 100 κιλών βίασε το γείτονά της στον ύπνο του! (pic)

Φρικιαστικό: Βρετανός βίαζε έγκυο και την ανάγκαζε να τον θηλάζει!

ΗΠΑ: 40χρονη εκπαίδευε 13χρονο σε κρεβάτι και… πονόδοντο!