ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Κρίσιμη ψηφοφορία για την κυβέρνηση Βαλς

Γαλλία: Κρίσιμη ψηφοφορία για την κυβέρνηση Βαλς

Την στήριξη της Εθνοσυνέλευσης θα επιχειρήσει να αποσπάσει σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, σε μία ψηφοφορία κρίσιμης σημασίας για τη γαλλική κυβέρνηση, που καταγράφει αρνητικά ρεκόρ δημοτικότητας.


Η ψηφοφορία πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη εξαμηνιαία συνέντευξη Τύπου του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, την παραίτηση του οποίου επιθυμεί το 62% των Γάλλων σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, και με φόντο την επικείμενη επιστροφή στην πολιτική αρένα του δεξιού προκατόχου του, Νικολά Σαρκοζί.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ασκεί πιέσεις στους απρόθυμους της πλειοψηφίας του υποστηρίζοντας τις τελευταίες ημέρες πως «αυτό που διακυβεύεται είναι η ικανότητα της αριστεράς να κυβερνά».

Το μείζον διακύβευμα για τον Βαλς κατά τη σημερινή ψηφοφορία είναι να πείσει τους «αντάρτες» βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι ασκεί δεξιά πολιτική που ευνοεί τους εργοδότες. Οι «αντάρτες» βουλευτές ενδέχεται να επιλέξουν σήμερα μια στάση «συλλογικής αποχής», όπως και οι περισσότεροι από τους 18 οικολόγους βουλευτές.

Ωστόσο, οι πολιτειολόγοι δεν βλέπουν να πέφτει η νέα ομάδα του Βαλς. «Θα πρέπει να απόσχουν 60 σοσιαλιστές βουλευτές για να απειληθεί η κυβέρνηση», εκτιμά ο Εντί Φουζιέ του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (IRIS).

Η σοσιαλιστική ομάδα αριθμεί αυτή τη στιγμή 289 βουλευτές από τους 577, δηλαδή ακριβώς την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Μανουέλ Βαλς μπορεί επίσης να υπολογίζει στις ψήφους των ριζοσπαστών της αριστεράς, οι οποίοι διαθέτουν τρεις υπουργούς και 17 βουλευτές.

Σύμφωνα με τους πολιτειολόγους, ενδεχόμενη αποτυχία του Βαλς να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της βουλής θα σηματοδοτούσε μια νέα κρίση υποχρεώνοντας τον ίδιο σε παραίτηση και τον πρόεδρο Ολάντ να διαλύσει πιθανότατα την Εθνοσυνέλευση.