ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Εντοπίστηκε το σπανιότερο θαλάσσιο πλάσμα! (pics+vid)

Μεξικό: Εντοπίστηκε το σπανιότερο θαλάσσιο πλάσμα! (pics+vid)

Ένα εξαιρετικά σπάνιο θαλάσσιο πλάσμα «συνέλαβε» υποβρύχια κάμερα κατάδυσης στο Μεξικό.

Παρά την υφή μέδουσας, το μωβ siphonophore, το οποίο είναι αποικία μικρότερων, διασυνδεδεμένων οργανισμών, γνωστών και ως zooids, θεωρείται από τα πιο σπάνια πλάσματα του υγρού στοιχείου.

Οι επιμέρους οργανισμοί συνεργάζονται για να φάνε, να μετακινηθούν, ακόμα και για να αναπνεύσουν, ενώ η θέα τους αφήνει με το στόμα ανοιχτό ακόμα και τους θαλάσσιους βιολόγους, καθώς είναι ελάχιστοι εκείνοι που είχαν προσωπική εμπειρία μαζί του.

«Για μένα, αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι της επιστήμης. Είναι κάτι που σου κόβει την ανάσα. Ακόμα και σε μένα, που μελετώ αυτούς τους οργανισμούς τα τελευταία πέντε χρόνια, προκαλεί δέος. Το ζώο αυτό είναι απλά εκπληκτικό», τόνισε στη Deep Sea News η επιστήμονας Rebecca Helm, μέλος ομάδας «Nautilus Live».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ωκεανούς ζουν περισσότερα από 175 διαφορετικά είδη siphonophores, ωστόσο ελάχιστα είναι μωβ.

Ένα από τα διασημότερα siphonophores είναι ο θανατηφόρος «Πορτογάλος άνδρας του πολέμου», ενώ ένα άλλο είδος, το Praya dubia, το οποίο μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 50 μέτρα μήκος, θεωρείται το μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο…

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Ανακάλυψε «alien» στην κουζίνα του σπιτιού του! (pics)

Αυστραλία: Κροκόδειλος τούς «έκοψε» το αίμα στη μέση του δρόμου (vid)