ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ινδία ο Κινέζος πρόεδρος

Στην Ινδία ο Κινέζος πρόεδρος

Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε συνομιλίες με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία για το θέμα της παραβίασης των συνόρων από κινέζους στρατιώτες στη μεθοριακή περιοχή Λαντάκ του κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ, που διεκδικούν οι δύο χώρες, ανακοίνωσε σήμερα το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.


Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σήμερα κατά τις επαφές τους, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σιέντ Ακμπαρουντίν, ενώ τα ινδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκατοντάδες στρατιώτες των δύο χωρών ήλθαν αντιμέτωποι στην περιοχή Λαντάκ.

"Όλα τα θέματα βαρύνουσας σημασίας θα εξεταστούν σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων" δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους απαντώντας σε ερώτηση για την παραβίαση των συνόρων και "το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Νέο Δελχί θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος των επαφών".

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV, χίλιοι κινέζοι στρατιώτες παραβίασαν τα σύνορα στο Σουμάρ της περιοχής Λαντάκ, στη βόρεια Ινδία. Συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο στρατών πραγματοποιήθηκε χθες, σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο.

Ινδός βουλευτής της περιοχής που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι "περίπου 1.000 κινέζοι στρατιώτες είχαν περάσει στην ινδική πλευρά της μεθορίου χθες", διευκρινίζοντας ότι "η κυβέρνηση έστειλε ενισχύσεις". Περίπου 1.000 στρατιώτες από κάθε χώρα ήρθαν σε αντιπαράθεση στην περιοχή αυτή του κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ, μετέδωσε το NDTV. Πρόκειται για τη σοβαρότερη παραβίαση των συνόρων από κινέζους στρατιώτες εδώ και χρόνια.

Το συνοριακό ζήτημα ενδέχεται να μονοπωλήσει μεγάλο μέρος των συνομιλιών ανάμεσα στον Μόντι και τον κινέζο πρόεδρο κατά την τριήμερη αυτή επίσκεψη που αρχικά είχε επικεντρωθεί στα θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως η ενίσχυση των εμπορικών ανταλλαγών και εξαγγελίες για μεγάλες επενδύσεις στην Ινδία. Το περιστατικό αυτό στην περιοχή των Ιμαλαΐων επισκιάζει την επίσκεψη του Σι και ο Μόντι έθεσε το θέμα αυτό χθες, πρώτη ημέρα του ταξιδιού του κινέζου προέδρου.

Διαβάστε επίσης: 93χρονος κατηγορείται για το θάνατο 300.000 ανθρώπων στο Άουσβιτς