ΚΟΣΜΟΣ

Από ηπατίτιδα πάσχει πιθανότητα ο ναυτικός που αρνήθηκε να βοηθήσει η Μάλτα

Από ηπατίτιδα πάσχει πιθανότητα ο ναυτικός που αρνήθηκε να βοηθήσει η Μάλτα

Από ηπατίτιδα φέρεται να πάσχει ο ασθενής που επέβαινε σε εμπορικό πλοίο, την είσοδο του οποίου στα χωρικά της ύδατα αρνήθηκε η Μάλτα.

Οι Αρχές της χώρας αρνήθηκαν να προσφέρουν βοήθεια σε ένα εμπορικό πλοίο, ένας ναυτικός του οποίου εμφάνιζε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Έμπολα, προκειμένου να προστατευθεί η χώρα από την επιδημία, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ.

Ο ασθενής ωστόσο έγινε δεκτός από τις Αρχές της νότιας Σικελίας στην Ιταλία, όπου οι γιατροί έκαναν μια πρώτη διάγνωση βασιζόμενοι μόνο στα συμπτώματα που τους ανέφεραν, κλίνοντας περισσότερο στην πιθανότητα να πάσχει από ηπατίτιδα.

Το πλοίο MV Western Copenhagen, νηολογίου Χονγκ Κονγκ, είχε αναχωρήσει από τη Γουινέα με προορισμό την Ουκρανία.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο πλοίαρχος κάλεσε τις λιμενικές αρχές της Μάλτας και ζήτησε βοήθεια λέγοντας ότι ένας Φιλιππινέζος ναυτικός παρουσίασε συμπτώματα παρόμοια με του Έμπολα.

Όμως η Βαλέτα επέλεξε να απαγορεύσει στο πλοίο να πλησιάσει στις ακτές της, στέλνοντας ένα πολεμικό σκάφος να το παρακολουθεί ώστε να διασφαλίσει πως δεν θα μπει στα χωρικά ύδατά της.

«Δε διαθέτουμε πολλές πληροφορίες. Δεν έχουμε κανέναν τρόπο να μάθουμε εάν ο πλοίαρχος υπερβάλει ή υποτιμάει την κατάσταση. Δεν ξέρουμε καν αν υπάρχουν και άλλα ύποπτα κρούσματα», εξήγησε ο Μούσκατ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Θεωρώντας ότι η απόφασή του είναι «ηθικά και νομικά σωστή», ο Μαλτέζος πρωθυπουργός είπε ότι ακόμα και αν το διεθνές δίκαιο υποχρεώνει μια χώρα να παράσχει βοήθεια, υπάρχουν εξαιρέσεις όταν διακυβεύεται η ασφάλεια της χώρας αυτής.

«Δε γνωρίζουμε το εύρος της κατάστασης. Θα μπορούσε να ήταν λάθος συναγερμός. Όμως δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο το σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μούσκατ, το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 83 ναυτικών μιλίων από τη Μάλτα και μόλις 40 μίλια από τη Σικελία όταν ζήτησε βοήθεια.

Ο ιστότοπος Marinetraffic.com που παρακολουθεί την πορεία των εμπορικών πλοίων ανέφερε ότι το MV Western Copenhagen έκανε στροφή και κατευθύνθηκε στη Σικελία, όπου ο ασθενής ναυτικός μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Ποτσάλο. Το πλοίο συνέχισε την πορεία του…

Διαβάστε ακόμα:

Μάλτα: Έριξε… άκυρο σε πλοίο λόγω Έμπολα!

Σουηδία: Δικαστήριο απάλλαξε υπνοβάτη βιαστή λόγω... σεξυπνίας!

Λιχτενστάιν: Θανατηφόρο… τυρί σκορπά τρόμο στις Αρχές!

Βρετανία: Δυστύχημα με supercar που «κόβει» την ανάσα (pics+vid)

Μεξικό: Εντοπίστηκε το σπανιότερο θαλάσσιο πλάσμα! (pics+vid)

Βρετανία: Ανακάλυψε «alien» στην κουζίνα του σπιτιού του! (pics)

Αυστραλία: Κροκόδειλος τούς «έκοψε» το αίμα στη μέση του δρόμου (vid)

Ρoή Ειδήσεων