ΚΟΣΜΟΣ

Η Βαγδάτη ζητάει τη βοήθεια της Διεθνούς Κοινότητας για τους τζιχαντιστές

Η Βαγδάτη ζητάει τη βοήθεια της Διεθνούς Κοινότητας για τους τζιχαντιστές

To Συμβούλιο Ασφαλείας απηύθυνε έκκληση σήμερα στη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη Βαγδάτη στη μάχη που διεξάγει εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, με μια ανακοίνωση που ενέκρινε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Η ανακοίνωση αυτή «προτρέπει τη διεθνή κοινότητα (...) να ενισχύσει και να επεκτείνει την υποστήριξη στην ιρακινή κυβέρνηση στη μάχη που διεξάγει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των ένοπλων οργανώσεων με τις οποίες συνδέεται αυτό».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «καταδικάζει με σθένος τις επιθέσεις που εξαπολύουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης εκείνης που πραγματοποιεί επιχειρήσεις υπό το όνομα "Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε" (σ.σ. η παλαιότερη ονομασία του ΙΚ) στο Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο».

«Υπογραμμίζει ότι αυτή η ευρεία επίθεση αντιπροσωπεύει μια τεράστια απειλή για την περιοχή».

Στο κείμενο επίσης τονίζεται «η ανάγκη όλες οι ομάδες του ιρακινού πληθυσμού να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία (στο Ιράκ) και να διεξάγουν έναν πολιτικό διάλογο».

Περίπου 30 υπουργοί Εξωτερικών παρίστανται στη συνεδρίαση, περιλαμβανομένων των ΥΠΕΞ Ιράν και Γαλλίας.

Διαβάστε όλα τα νέα για το Ισλαμικό Κράτος εδώ