ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Επιπλέον οικονομική βοήθεια στους γεωργούς που επλήγησαν από τη ρωσική απαγόρευση

ΕΕ: Επιπλέον οικονομική βοήθεια στους γεωργούς που επλήγησαν από τη ρωσική απαγόρευση

Ένα επιπλέον ποσό, ύψους 125 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, για την υποστήριξη των Ευρωπαίων γεωργών που επλήγησαν από τη ρωσική απαγόρευση εισαγωγής ευρωπαϊκών προϊόντων, θα αποδεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβάνοντας στις αποζημιώσεις τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της νότιας Ευρώπης.

«Βρισκόμαστε κοντά σε ένα τελικό κείμενο» που «θα ανοίξει ένα νέο φάκελο» για να χρηματοδοτηθούν μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς κάποιων φρούτων και λαχανικών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργικής και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ρότζερ Γουέιτ.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να ξεπερνά «τα 125 εκατομμύρια ευρώ» και έχει στόχο να συνεχιστεί η υποστήριξη μιας σειράς ευπαθών προϊόντων, αλλά και να επεκταθεί ο κατάλογος των προϊόντων με την προσθήκη κυρίως των πορτοκαλιών, των μανταρινιών και των κλημεντίνων, διευκρίνισε ευρωπαϊκή πηγή.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, μαζί με τις Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία ζητούσαν κυρίως την υποστήριξη των γεωργών τους, καθώς πλησιάζει η εποχή της συγκομιδής.

Βάσει του σχεδίου προβλέπεται μεταξύ άλλων η αύξηση κατά 5% με 10% του όγκου των προϊόντων που μπορούν να αποσυρθούν από την αγορά και την αποζημίωση των καλλιεργητών κατά 50% με 100% της τιμής.

Τα νέα αυτά μέτρα προστίθενται σε μια προηγούμενη σειρά παρεμβάσεων υπέρ των ευρωπαϊκών φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ…

Διαβάστε ακόμα:

Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω τζιχαντιστών