ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένη από τις γαλλικές μεταρρυθμίσεις η Μέρκελ

Εντυπωσιασμένη από τις γαλλικές μεταρρυθμίσεις η Μέρκελ

Εντυπωσιασμένη από τον αριθμό των μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματίσει το Παρίσι, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως έγκειται στις Βρυξέλλες το πότε θα σταματήσουν οι γαλλικές προσπάθειες για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς.

«Ο Μανουέλ Βαλς παρουσίασε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του και πιστεύω πως η Γαλλία θα λάβει έναν εντυπωσιακό αριθμό μέτρων», σημείωσε η καγκελάριος, προσθέτοντας: «Βλέπω τις μεγάλες προσπάθειες και η αξιολόγησή τους έγκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Από την πλευρά του, ο Βαλς, ο οποίος έκανε την πρώτη επίσκεψή του ως πρωθυπουργός, δεσμεύτηκε ότι η Γαλλία θα αναλάβει τις ευθύνες της, θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και θα φέρει αποτέλεσμα παρά τις δυσκολίες.

«Η Γαλλία δεν είναι το ασθενές παιδί της Ευρώπης», δήλωσε και ζήτησε από το γερμανικό λαό να έχει εμπιστοσύνη στη χώρα του, ενώ έκανε λόγο για την επιθυμία της κυβέρνησής του να δει τη Γερμανία να διαδραματίζει ενεργότερο ρόλο στα θέματα ανάπτυξης.

Επισήμανε μάλιστα ότι η Γαλλία θα προσπαθήσει να μιμηθεί τη Γερμανία, η οποία πριν από δέκα χρόνια από ασθενής της Ευρώπης έγινε η ατμομηχανή ανάπτυξης της Ευρώπης, εφόσον όμως και η ίδια η Γερμανία ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση, παραδεχόμενος ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να συνεχιστούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.

«Κατανοώ τις αμφιβολίες και τα ερωτήματα από το γερμανικό λαό, τους αντιπροσώπους του και πολλές φορές τον Τύπο, πολλούς που λένε: έχουμε υποφέρει με μεταρρυθμίσεις και οι Γάλλοι δεν είναι σε θέση να τις κάνουν. Και αν δεν τις κάνουν, αυτό δεν είναι καλό για την Γερμανία. Οι Γερμανοί συμπαθούν τους Γάλλους όταν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Και οι Γάλλοι συμπαθούν τους Γερμανούς όταν προσπαθούν να τους καταλάβουν», δήλωσε ο κ. Βαλς, η κυβέρνηση του οποίου έχει ανακοινώσει ότι δεν θα επιτύχει τον στόχο του 3% για το έλλειμμα ούτε τα έτη 2015 και 2016.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος απέφυγε πάντως να σχολιάσει το θέμα, τονίζοντας ότι είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποφασίσει εάν θα δοθεί στο Παρίσι παράταση χρόνου. Στην Επιτροπή παρέπεμψε και για την αξιολόγηση των «φιλόδοξων», όπως είπε, μέτρων που της παρουσίασε ο κ. Βαλς.

«Ο Μανουέλ Βαλς μόλις μου παρουσίασε την μεταρρυθμιστική του ατζέντα και νομίζω ότι πρόκειται για έναν εντυπωσιακό αριθμό μέτρων που λαμβάνει η Γαλλία. Βλέπω αυτές τις σπουδαίες προσπάθειες και την αξιολόγησή τους θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γαλλία βρίσκεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φάση, με πολλές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες και βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση. Νομίζω ότι συμφωνεί σε αυτό όλη η Ευρώπη», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, η οποία ανέδειξε τη σημασία της προσπάθειας που πρέπει να καταλάβουν και οι δύο χώρες, ώστε, όπως είπε, «το ευρώ να καταστεί μονίμως σταθερό νόμισμα, να τονωθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη και να ενισχυθεί η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών αποφάσεων, όπως είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Σημειώνεται ότι ο Βαλς μετέβη στο Βερολίνο για να παρουσιάσει στην καγκελάριο τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησής του, αλλά και για να ζητήσει από την πρώτη οικονομία της Ευρώπης να προχωρήσει σε επενδύσεις ώστε να ανακάμψει η οικονομία της περιφέρειας. Η Μέρκελ υποστήριξε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πως υπάρχουν «πολλές δυνατότητες να δημιουργηθεί ανάπτυξη χωρίς επιπλέον χρήματα».

Αύριο (23/9) ο κ. Βαλς θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, τις εργασίες του οποίου θα ανοίξει η Καγκελάριος Μέρκελ.

Διαβάστε ακόμα:

Γερμανία: «Σημάδια ελπίδας» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα