ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία κατά τζιχαντιστών: Τίποτα δε θα μας κάνει να υποχωρήσουμε

Γαλλία κατά τζιχαντιστών: Τίποτα δε θα μας κάνει να υποχωρήσουμε

Το ενδεχόμενο να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, απέκλεισε η γαλλική κυβέρνηση δια στόματος Λοράν Φαμπιούς, τονίζοντας ωστόσο πως παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική υποστήριξης της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

«Συμμετέχουμε στην επιχείρηση αεροπορικής υποστήριξης στο Ιράκ (εναντίον των τζιχαντιστών), στη Συρία βοηθάμε την αντιπολίτευση. Αυτή είναι η θέση μας και δεν αλλάζει», ανέφερε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας ενώπιον του κέντρου μελετών CFR (Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων) στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω στη Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες επίθεση στο βορειοανατολικά της χώρας, αναγκάζοντας 130.000 και πλέον Σύρους, στην πλειονότητά τους Κούρδους, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Τουρκία.

Η Γαλλία, η οποία συμμετέχει στο συνασπισμό εναντίου του Ισλαμικού Κράτους, είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει μέχρι στιγμής πάρει μέρος στην εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ.

«Έως σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει αναφέρει ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε το ίδιο (στη Συρία), όμως ότι θα βοηθήσουμε τη μετριοπαθή αντιπολίτευση» υπενθύμισε ο Φαμπιούς.

«Είναι πιθανόν να ενεργήσουμε στη Συρία, όμως, από τη μία πλευρά, η Γαλλία δεν μπορεί να κάνει τα πάντα και από την άλλη, εμείς σκεφτόμαστε ότι το να στηρίξουμε τη μετριοπαθή αντιπολίτευση αποτελεί ανάγκη προκειμένου να καταπολεμηθεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αλλά και να συνεχιστεί η δράση και εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ», υποστήριξε.

«Τίποτα δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε»

Από την πλευρά του, «τίποτα δεν θα κάνει την κυβέρνηση να υποχωρήσει», καθώς το Παρίσι έχει καταλήξει, με «αποφασιστικότητα» να πολεμήσει εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, μετά τις νέες απειλές που εκτόξευσε η οργάνωση εναντίον των υπηκόων των χωρών της Δύσης και ιδίως των Γάλλων.

«Ο υπουργός Εσωτερικών (Μπερνάρ Καζνέβ) εκφράστηκε με όρους που καταδεικνύουν το βαθμό της απειλής και την ίδια στιγμή επέδειξε την αποφασιστικότητά μας να πολεμήσουμε την τρομοκρατία», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης στο περιθώριο μιας επίσκεψης στο Αμβούργο (βόρεια Γερμανία).

«Τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε σήμερα θέσει σε χρήση, στόχο έχουν να αντιδράσουμε σε αυτήν την απειλή. Και τίποτα, το υπογραμμίζω, τίποτα, ούτε οι απειλές εναντίον των Ευρωπαίων, εναντίον των Γάλλων, από μια εγκληματική, τρομοκρατική οργάνωση, που χρησιμοποιεί τον τρόμο, τίποτα, δε θα μας κάνει να υπαναχωρήσουμε από αυτήν την αποφασιστικότητα», υπογράμμισε ο Βαλς.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος κάλεσε σήμερα τους μουσουλμάνους να σκοτώνουν πολίτες — κυρίως Αμερικανούς και Γάλλους — των χωρών που έχουν συγκροτήσει το διεθνή συνασπισμό με στόχο να πολεμήσει την εξτρεμιστική οργάνωση στο Ιράκ και τη Συρία.

«Εάν μπορείτε να σκοτώσετε έναν Αμερικανό ή έναν Ευρωπαίο άπιστο — κυρίως άθλιους και βρωμερούς Γάλλους — ή έναν Αυστραλό ή Καναδό, ή οποιονδήποτε πολίτη χώρας που συμμετέχει στο συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, στηριχθείτε στον Αλλάχ και σκοτώστε τον με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους σε μήνυμά του που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο σε πολλές γλώσσες.

«Η Γαλλία δε φοβάται», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, καταγγέλλοντας την «υποκίνηση σε φόνο».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που την απειλούν τρομοκράτες (…) η Γαλλία δε φοβάται καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να στηρίζεται στην αλληλεγγύη όλων των πολιτών της Γαλλίας ανεξάρτητα της καταγωγής τους ή της θρησκείας τους», αλλά και στην «επαγρύπνηση» των δυνάμεων επιβολής της τάξης που αποτελεί «την καλύτερη απάντηση»…

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Γάλλους να «επιδεικνύουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή» σε 30 περίπου χώρες

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε τους Γάλλους πολίτες που κατοικούν ή σκοπεύουν να επισκεφτούν περίπου 30 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο να «επιδεικνύουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή», μετά τις απειλές που εκτόξευσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εναντίον των υπηκόων χωρών της Δύσης και κυρίως των Γάλλων.

Έπειτα από αίτημα του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε συστάσεις στις πρεσβείες της Γαλλίας «σε περίπου 30 χώρες» όπου κατοικούν ή διαμένουν Γάλλοι, κυρίως στην περιοχή του Μάγρεμπ (βορειοδυτική-βόρεια Αφρική), τη Μέση Ανατολή και την υποσαχάρια Αφρική.

«Οι Γάλλοι που έχουν εγκατασταθεί στις χώρες που αναφέρονται έχουν κληθεί να παρουσιαστούν στο εγγύτερο προξενείο της Γαλλίας εάν δεν το έχουν ήδη κάνει. Οι Γάλλοι που επισκέπτονται τις περιοχές καλούνται να γνωστοποιήσουν την παρουσία τους με το να εγγραφούν ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος Αριάν του υπουργείου», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Κε ντ' Ορσέ.

Στο Μάγρεμπ, η σύσταση αυτή αφορά κυρίως το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία. Οι χώρες όπως η Υεμένη, το Μάλι και άλλες που βρίσκονται στο Σαχέλ περιλαμβάνονται σε αυτές όπου οι Γάλλοι πρέπει να λάβουν υπόψη τις συγκεκριμένες συστάσεις, διευκρινίζει το ΥΠΕΞ.

Στον ιστότοπο του υπουργείο Εξωτερικών, για το Μαρόκο, αναφέρεται ότι «δεδομένης της επέμβασης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από το διεθνή συνασπισμό, οι Γάλλοι που κατοικούν ή επισκέπτονται τη χώρα καλούνται να αυξήσουν την επαγρύπνησή τους».

Στην Τυνησία, η πρεσβεία της Γαλλίας απηύθυνε συστάσεις στους πολίτες της να επιδεικνύουν «τη μέγιστη δυνατή σύνεση» εξαιτίας των απειλών του Ισλαμικού Κράτους.

«Μετά τις τελευταίες απειλές εναντίον των Γάλλων, η πρεσβεία καλεί στη μέγιστη δυνατή σύνεση και μια ενισχυμένη επαγρύπνηση», ανέφερε σύντομο μήνυμα κειμένου (SMS) που στάλθηκε στα κινητά τηλέφωνα από τη διπλωματική αποστολή.

Η πρεσβεία δεν έχει κάνει καμία αναφορά για συγκεκριμένες απειλές εναντίον των συμφερόντων ή των Γάλλων πολιτών στην Τυνησία…

Διαβάστε ακόμα:

Αμερικανίδα έβαλε τρίτο στήθος για να γίνει διάσημη! (pics+vid)