ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι τζιχαντιστές σε θέση... άμυνας

Συρία: Οι τζιχαντιστές σε θέση... άμυνας

Τη στρατηγική της επίθεσης πριν οι ΗΠΑ βρεθούν σε θέση άμυνας έχοντας πληγεί από τρομοκρατικό χτύπημα, έχει επιλέξει ο Μπαράκ Ομπάμα και μετά τις περίπου 190 αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, την Τρίτη ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί σε θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία, με περισσότερους από 70 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους.

Μιλώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ λίγη ώρα πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, ο Ομπάμα δήλωσε υπερήφανος για τη συμμετοχή περισσότερων από 40 χωρών στις επιχειρήσεις και πολύ περισσότερο για την ανταπόκριση πέντε αραβικών χωρών και συγκεκριμένα της Ιορδανίας, του Κατάρ, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας.

«Για μία ακόμη φορά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε οποιονδήποτε επιθυμεί να συνωμοτήσει εναντίον της Αμερικής και να βλάψει τους Αμερικανούς ότι δεν θα ανεχθούμε καταφύγια για τους τρομοκράτες που απειλούν τον λαό μας», τόνισε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε υπερήφανοι για τη συμμαχία μας με όλα αυτά τα κράτη. Η ισχύς αυτού του συνασπισμού καθιστά προφανές στον κόσμο ότι δεν πρόκειται για μάχη που αφορά μόνο την Αμερική».

Αναδίπλωση των τζιχαντιστών και απειλές για αντίποινα

Την ώρα που ο συνασπισμός πραγματοποιεί διαδοχικούς βομβαρδισμούς προκειμένου να πλήξει θέσεις τους, οι τζιχαντιστές αναδιπλώνονται και κινούνται προς τις περιοχές των Κούρδων, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η σημαντικότερη συριακή-κουρδική ένοπλη οργάνωση.

Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) κάλεσε να συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους που πολιορκούν την πόλη Κομπάνι.

Μιλώντας στο Reuters, ο Ρεντούρ Ζελίλ, δήλωσε ότι η αναδίπλωση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους ίσως εντείνει την πίεση στους Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται την Κομπάνι (ή Άιν αλ Άραμπ) από τις επιθέσεις του ΙΚ, οι οποίες έχουν αναγκάσει τουλάχιστον 130.000 Κούρδους της Συρίας να εγκαταλείψουν τη χώρα και να διαφύγουν στην Τουρκία.

«Έγινε μια αναδίπλωση δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, από τις περιοχές που επλήγησαν στις αεροπορικές επιδρομές από τις δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας, προς τις περιοχές μας», δήλωσε ο Ζελίλ.

«Αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεση στις δυνάμεις μας, εάν δεν βομβαρδιστούν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο μέτωπο του Κομπάνι».

Σύμφωνα, δε, με τους επικεφαλής των μαχητών του ΙΚ, οι επιθέσεις της συμμαχίαςν θα έχουν απάντηση, καθώς γίνεται λόγος για αντίποινα.

Υπέρ της επέμβασης ο Άσαντ

Υπέρ της επέμβασης της συμμαχίας στη Συρία, τάχθηκε ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Συρία θα συνεχίσει σθεναρά τον πόλεμο που διεξάγει εδώ και χρόνια εναντίον της τρομοκρατίας των τακφίρι (σ.σ. των σουνιτών εξτρεμιστών). Υποστηρίζει κάθε διεθνή προσπάθεια που έχει στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανέφερε ο Άσαντ στη διάρκεια συνάντησής του με έναν απεσταλμένο του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάινταρ αλ Αμπάντι.

Σύμφωνα με τον Άσαντ, «η επιτυχία της προσπάθειας αυτής δεν συνδέεται μόνο με τη στρατιωτική δράση, η οποία είναι σημαντική, αλλά επίσης και με τη δέσμευση των κρατών να εφαρμόσουν τις διεθνείς αποφάσεις» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η Δαμασκός κατηγορεί τις χώρες του Κόλπου και την Τουρκία ότι χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές και ότι τους επιτρέπουν να περνούν τα σύνορά τους.

Ο Ιρακινός απεσταλμένος Φάλεχ αλ Φάγιαντ και ο Σύρος πρόεδρος συμφώνησαν «να συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών για να αντιμετωπίσουν αυτή τη μάστιγα», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Sana.

Εξάλλου ο Φάγιαντ ενημέρωσε τον Άσαντ για «τις τελευταίες προετοιμασίες που γίνονται στον τομέα αυτό», σύμφωνα με το Sana.

Οτσαλάν: Κάλεσμα για γενική αντίσταση κατά των τζιχαντιστών

Ο ηγέτης της ένοπλης κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ένωσε σήμερα την φωνή του με αυτή των υπολοίπων ηγετικών στελεχών του PKK κι απηύθυνε έκκληση στους Κούρδους να πάρουν μέρος σε μια «γενικευμένη αντίσταση» εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Firat, που θεωρείται προσκείμενο στο κουρδικό κίνημα.

«Καλώ όλο τον κουρδικό λαό να ξεκινήσει μια γενικευμένη αντίσταση σε αυτόν τον ευρείας κλίμακας πόλεμο» δήλωσε ο Οτσαλάν στους δικηγόρους του που τον επισκέπτονται τακτικά στο νησί-φυλακή Ιμραλί στη βορειοδυτική Τουρκία, όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης από το 1999 για «τρομοκρατία».
Ο ιστορικός ηγέτης του PKK κάλεσε επιπλέον τους κουρδικούς πληθυσμούς να «καθορίσουν την ζωή τους με βάση τον πόλεμο που μαίνεται αυτή τη στιγμή στο Κουρδιστάν».

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν είχε καλέσει νωρίτερα σήμερα τους Κούρδους της Τουρκίας αλλά και τους πληθυσμούς των Κούρδων που ζουν στις γειτονικές χώρες να πάρουν τα όπλα και να πάνε να πολεμήσουν εναντίον των σουνιτών εξτρεμιστών.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας διεξάγει από το 2012 διαπραγματεύσεις με το PKK με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής διευθέτησης ενός πολέμου που έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το 1984.

Αλλά, αναφερόμενος σε αυτό το θέμα, ο στρατιωτικός διοικητής του PKK Μουράτ Καραγιλάν διεμήνυσε σήμερα από ένα στρατόπεδο στο βόρειο Ιράκ ότι η ειρηνευτική διαδικασία τελείωσε, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος—μια κατηγορία που η Τουρκία αρνείται.

«Η ειρηνευτική διαδικασία έλαβε τέλος με την επίθεση στο Κομπάνι, όμως ο Οτζαλάν είναι αυτός που θα πει την τελευταία λέξη», είπε ο Καραγιλάν, όπως μετέδωσε το Firat.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησαν οι αμερικανικές επιδρομές στη Συρία κατά των τζιχαντιστών

Οι αμερικάνοι βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών με τη βοήθεια αραβικών κρατών (vid)

Βίντεο: Η στιγμή που γαλλικό μαχητικό βομβαρδίζει θέσεις των τζιχαντιστών

Ρωσία: Να υπάρχει συμφωνία με τη Δαμασκό πριν τα χτυπήματα στη Συρία

Τριάντα νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία

Συρία: Με αντίποινα απειλούν οι τζιχαντιστές